Удълженият срок на инвалидните пенсии във връзка с извънредното положение изтича на 13 юли, като пенсиите са изчислени до тази дата, съобщават от пресцентъра на Националния осигурителен институт /НОИ/.

Съгласно закона, с който бе регламентирано извънредното положение в страната от 13.03.2020 г. до 13.05.2020 г., действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност, беше продължено с два месеца след отмяната на извънредното положение, т.е. изтича на 13 юли тази година, уточняват от НОИ.

Инвалидните пенсии нараснали двойно за 18 години


Ситуацията засяга около 5000 души, като за тях служебно е удължен срокът за изплащане на пенсиите им за инвалидност и на добавките за чужда помощ. Когато не се изплащат пенсии за цял месец, а за част от него, НОИ изпраща до пощенските станции, банките и другите доставчици на платежни услуги отделни пенсионни записи за дължимите суми.


С оглед на това, по силата на действащата към момента нормативна уредба, първоначално пенсионерите ще получат чрез пощите и по платежните си сметки плащане, което обхваща периода от началото на месеца до 13-о число.

Може да проверите колко става пенсията ви от 1 юли

Националният осигурителен институт има готовност да изплати сумите за пенсии и добавки за останалата част от юли на пенсионерите от посочената група, в случай че бъде приет и влезе в сила нормативен текст, който предвижда удължаване на действието на съответните експертни решения на ТЕЛК и НЕЛК след 13.07.2020 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg