Черногорският град Будва планира да въведе глоба от 600 евро за разходка по бански и 500 евро за ходене без тениска. Хората, които пият и ядат на обществено място, ще бъдат глобявани със 700 евро, съобщава македонското издание "Фактор", цитирано от "Фокус".

"Значението на това решение, както и правилата и поведението на обществените пространства могат да се видят в решенията на градовете на други съседни страни, където за сравнение се отбелязва, че туристите са запознати с правилата и наказанията, които очакват, поради неподходящо поведение, и така за разходка без фланелка се предвижда глоба от 500 евро, а по бански - 600 евро, докато наказанието за ядене и пиене на обществени места е 700 евро", се посочва в съобщение на общинската служба на Будва.

Срокът, определен за разработване на "кодекса на поведение на туристите", е 2 месеца. Предвижда се с глоба да се наказват и неправилното паркиране, силна музика, простряно пране, изхвърляне на отпадъци на неподходящи места, както и недостатъчно представителен вид на къщите.

Будва не е първият град, който ще въведе подобни глоби. По-рано властите на хърватския остров Хвар въведоха глоби за неприлично поведение на обществени места -  500 евро е глобата за разхождащи се голи до кръста мъже и жени по горнище бански. Въведени са и глоби за пиянство от 700 евро.

Островът ежегодно се оплакваше от поведението на британските туристи и това стана причина за въвеждането на санкции.