размер на шрифта:

87% от българите притежават собствено жилище

Страната ни е на пето място в ЕС по брой на собствени имоти на глава от населението

19.10.2017| Коментари Новини15| видяна 5250
Новини

България заема пето място в ЕС по брой на притежатели на собствено жилище. Те са цели 87% от населението на страната, показва доклад на Housing Europe.

Високият дял на собствеността и липсата на ипотеки обаче отвежда на заден план доста от проблемите в сектора, като, например, че голяма част от жилищата са стари и неподдържани.

Много от притежаваните жилища се намират и в големи блокове с апартаменти, строени преди близо половин век. Някои от тях никога досега не са мили ремонтирани, пише в документа, дискутиран в Комитета по регионите и Европейския парламент.

Според проведените проучвания на организацията българите са едни от най-затруднените в Европа по отношение на осигуряване на топлина в домовете си, тоест броят на енергийно уязвимите домакинства не е малък.

В доклада е посочена и политиката на правителството за саниране на старите блокове, за която се използва и европейско финансиране.

В Европейския съюз България е на пето място по брой на притежатели на собствени жилища. Преди страната ни се нареждат Румъния, където почти всички домакинства живеят в собствен имот, Унгария, Словакия и Хърватия.

За сравнение- в Германия само 45% от хората имат собствен апартамент, а в Швеция са 39%, сочат още данните на организацията. 

Източник:economic.bg Снимки:

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

Вземаме 4 пъти по-малко на час от другите в ЕС

Това показват данни на Евростат за ставките за час работа през 2017 г.

Новини

Платформа прави криптовалути на знаменитости

Базираната в Сингапур GCOX вече е привлякла футболиста Майкъл Оуен и боксьора Мани Пакиао

Банкови продукти

Със съдействието на