Потреблението на нощен ток е 25,4 на сто от цялото потребление на електроенергия в страната. Това съобщава министърът на енергетиката в оставка Румен Радев в отговор на депутатски въпрос.

От министерството са изискали данните от трите електроразпределителни дружества.

Според тези на „Електроразпределение юг“ потреблението на електрическа енергия на нощна тарифа от битовите клиенти е 26 на сто от общото потребление на ток. Битовите клиенти, които заплащат над 25% от потреблението си по цени на нощна тарифа, са 45 на сто от всички клиенти на дружеството уточняват от там.

По данни на „Електрохолд Продажби“, което отговаря и за София, 24,9% е делът на потребление на нощния ток от общия. Битовите клиенти пък, при които над 25% от сметката име е за по-евтин нощен ток, са 49,3 на сто от всички.

Предлагат промени за цените на тока

От „Електроразпределение Север“ посочват, че 25,2% е делът на тока на нощна тарифа, които ползват абонатите им, като за 41% от тях над 25на сто от сметката им е именно от евтиния нощен ток.

Припомняме, че според промените в Закона за енергетиката от 1 юли ще отпадне нощната тарифа за битовите абонати. В момента тя е близо два пъти по-ниска от тази на дневния ток.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase