Страната ни почти няма шанс да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г. Това каза пред NOVA NEWS бившият вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

„Всички данни, които имаме за инфлацията, показват, че няма да покрием критерия", допълни той и посочи, че политиката на кабинета да повишава доходите отчасти е завишила и инфлацията в страната.

Близо 800 млн. български евромонети ще заменят стотинките

Пеканов подчерта, че всички страни влизат в еврозоната от 1 януари, защото е удобна дата и неработен ден. Не било невъзможно за България да се направи изключение, но бившият министър е по-скоро скептичен и за датата 1 юли. Политикът подчерта, че е твърдо за въвеждането на единната валута у нас и смята, че това би повишило доходите на българите.

По повод Зелената сделка Атанас Пеканов смята, че позицията на България трябва да е не в посока забрани, а инвестиции в работни места.

Бившият служебен вицепремиер каза, че нищо не се случва с парите по Плана за възстановяване и устойчивост.

istock
istock


„До момента сме получили 2.7 млрд. лв. по време на служебния кабинет през 2022 г. Сега всичко, което се строи и прави, е от тези пари. Чакаме втори транш за 1.4 млрд. лв.”, каза той. По думите му обаче страната ни не е приела няколко закона, които е била длъжна да приеме.

Ще се отрази ли еврото на пенсиите и заплатите

„Сглобката” е вечна и участниците в нея ще се разберат, смята бившият вицепремиер. По думите му партиите ще намерят начин да си разпределят позициите. Според Пеканов и ПП-ДБ, и ГЕРБ-СДС имат относително еднакви позиции във външната политика, така че изглежда, че борбата е коя личност да влезе в МВнР. Това, по думите му, е грозно и се вижда от българските граждани.

Пеканов е категоричен, че в страната ни няма левица, защото Корнелия Нинова я е унищожила, но отрече той да е „партиен строител” и намекна, че не би участвал в партия, създадена от президента Румен Радев.

"Бъдещето е неясно, но нямам такива планове към момента", допълни той.

Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase