Над 8 млн. евро необслужван кредит от Корпоративна търговска банка (КТБ) са открили временните синдици, става ясно от ежеседмичните им отчети, публикувани от Фонда за гарантиране на влоговете. 

Длъжникът е класифициран като „солиден“ и към него е изпратена нотариална покана за изпълнение на задължението му. 

Тъй като голяма част от действията на временните синдици се отнасят до отношения, които са банкова тайна, в отчетите им няма информация за имената на клиентите на банката. 

„Солидният“ длъжник е еднолично акционерно дружество (ЕАД) и е променил името си, става ясно от отчета на временните синдици. Задължението му е към еднолично дружество с ограничена отговорност (ЕООД) по банков договор в размер на повече от 8 млн. евро. 

По друг банков кредит синдиците са сезирали прокуратурата за евентуално престъпление. Кредитът е от 2009 г., предаде БНР. 

Временните синдици, които подготвят КТБ за процедурата по несъстоятелност, са създали работна група, която ще разгледа всички искания за цесии, постъпили след отнемането на лиценза на банката. Продължава и работата по обявяване за недействителни прихващания на суми в КТБ. Една от исковите молби за обявяване на недействително е за прихващане за 500 хил. евро. 

Проведен е и разговор с международна одиторска компания, която да изготви правни становища по прихващанията, извършени преди отнемането на лиценза на банката.