Вестник Капитал Daily

"Въздушни пари за БДЖ"

Преди време представител на железопътния сектор спомена пред "Капитал", че най-големият актив, с който разполагат изпадналите във финансов колапс Български държавни железници, е сградата на централното им управление в центъра на София на ул. "Иван Вазов" 3. По подобен начин, но не на шега, явно мисли и новият министър на транспорта Данаил Папазов. По време на злополучното си изказване пред медиите в Бургас в понеделник той съобщи, че се предвижда сградата на БДЖ да бъде продадена, а администрацията на превозвача - преместена на Централна гара. Тогава новината някак си потъна в сянката на другото му изявление: че еврокомисарят Йоханес Хаан лично е подкрепил избора на заместника му Петър Киров. Впоследствие това изречение предизвика искания за извинение от комисаря, обяснения на всякакви нива и изобщо - звучна разправия. Идеята за БДЖ обаче, макар и на втори план по блясък, няма как да бъде подмината. Най-малкото защото е колкото абсурдна, толкова и лесно изпълнима и означава преливане на държавни пари от пълния джоб в празния и не представлява никаква реална реформа.

Всъщност министерството планира не да продаде централата на БДЖ на пазарен принцип, а директно да я прехвърли на Ръководство на въздушното движение. Причините – РВД имали нужда от представителство в центъра.

"Данък "сгради" за евтините имоти може да отпадне"

Връщане на необлагаемия минимум при недвижимите имоти прие новосформираната парламентарна бюджетна комисия на първото си заседание.

Ако промените в Закона за местните данъци и такси бъдат приети на второ четене, собствениците на имоти с данъчна оценка под 1680 лв. ще бъдат освободени от данък сгради.

Вносители на проекта са председателят на парламента Михаил Миков и председателят на ресорната комисия Йордан Цонев, а в мотивите към него посочват, че така се възстановява режимът, действал до края на 2010 г. Като мотив те изтъкнаха, че допълнителните приходи, събрани от облагането на най-евтините имоти, трудно покриват дори разходите по администриране на данъка.

Вестник Сега

"Газификацията на дома поевтинява с 30% с европари"

До 30% от разходите за газификация на дома вече се възстановяват безвъзмездно. Това може да стане с финансиране по програмата за енергийна ефективност REECL на Европейската банка за възстановяване и развитие и икономическото министерство. Чрез нея парите за газификацията, включително за присъединяването, газовото оборудване и системите за гореща вода, се отпускат чрез кредит, съобщиха от "Овергаз". След като проектите са реализират успешно, се възстановяват до 20% от направените разходи за индивидуални проекти и до 30% от сумата за колективни инсталации на етажна собственост.

Така, ако сумата за цялостна газификация на един тристаен апартамент с площ 120 квадрата е 3245 лв., то очакваната възвръщаемост на инвестицията само за първата година е 1120 лева. Изчисленията показват, че годишните икономии от месечни сметки за енергия са между 800 и 1100 лв. при замяната на тока със синьо гориво.

Вестник 24 часа

"Евтино жито сваля рентите и цената на земята"

2013 г. се очертава като много тежка за най-успешния български отрасъл в кризата - земеделието. В едно се съчетават неблагоприятни фактори като сриващи се цени на зърното на международните пазари, промяна на правилата за субсидиране от ЕС, високи ренти и цени на земеделската земя.

С 28% е поевтиняла пшеницата от началото на годината, съобщи шефът на Софийската стокова борса Васил Симов. От 480-490 лв. за тон без ДДС през януари сега цената е максимум 350 лв.

От борсата обаче уточняват, че това е само ориентир, защото има и оферти за покупки от под 300 лв. за тон.

Вестник Труд

"Икономическият министър шикалкави за шефа на енергийния холдинг"

Софийска градска прокуратура е поискала от икономическото министерство да се отнеме достъпът до класифицирана информация на новоназначения председател на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг Георги Христозов.

Причината е, че през 1989 г. Христозов е осъждан. Въпреки че след това е реабилитиран, по закон той няма право на достъп до секретна информация. В същото време стана ясно, че още като шеф на ТЕЦ "Марица-изток 2" той е получил такъв с ниво поверително.

Вестник Стандарт

"Хотелиери искат 10% отстъпка за тока "

Поне 10% по-ниски цени за тока се надяват да договорят хотелиери и ресторантьори след преговори с трите енергийни дружества у нас. "Искаме от операторите оферти за цени като за корпоративни клиенти, тъй като членовете на БХРА са представители на по-голяма част от туристическия бранш в страната.

Затова заедно като голям корпоративен клиент ще изберем този доставчик на ток, който ни предложи най-добри преференциални условия". Това заяви председателят на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. В момента чакаме оферти от дружествата, допълни той.