Вестник Капитал

Най-чистите и най-мръсните плажове по Южното Черноморие. След като в четвъртък Регионалната здравна инспекция на Бургас съобщи за замърсяване на водата на централния плаж на Лозенец и издаде забрана за къпане, "Дневник" направи справка в здравната служба за стойностите на замърсяване по Южното Черноморие. Микробиологичните анализи за наличие на ентерококи и ешерихия коли се правят по график през една седмица през целия летен сезон на всички регулирани плажове, като резултатите от тях са достъпни на сайта на РЗИ-Бургас. Наличната информация е за края на юли-началото на август и показва, че навсякъде има замърсявания на морската вода - някои много по-големи от други. Както може да се очаква, установеното количество бактерии, причиняващи стомашно-чревни инфекции, е по-голямо около по-големите черноморски градове и курорти. В пика на сезона на долната граница по съдържание на бактерии във водата са били част от плажовете около Поморие и Черноморец, също и Дюните, къмпинг "Ахелой" и Силистар до Синеморец. Към последната отчетена дата на изследванията там са установени минималните количества ентерококи и бактерии ешерихия коли - 15 единици на 100 куб. см. В другия край, с най-голямо количество бактерии на кубичен сантиметър вода според официалните данни са централните плажове на Лозенец, Ахтопол, Царево и Черноморец, централният и източният плаж на Поморие, южните плажове на Китен, Приморско, Несебър, също и част от плажовете на Слънчев бряг и всички около Созопол, включително съседните къмпинги "Златна рибка" и "Градина".

Единият синдик на КТБ може да бъде сменен. Бойко Борисов даде индикации, че не е доволен от резултатите на тандема, но не каза кой от участниците в него ще си иде. За възможна смяна на един от двамата синдици на Корпоративна търговска банка заговори в телевизионно интервю премиерът Бойко Борисов. Той не отговори на въпроса на водещата каква е причината за това, но обвърза темата с опитите да се развалят сключените цесии, през които са увреждани интересите на кредитори на банката. От март КТБ е под оперативен контрол на юристите Лазар Илиев и Росен Ангелчев, които първо бяха назначени като временни, а после и като постоянни синдици. Досега срещу към работата им не е имало публично отправени упреци от страната на Фонда за гарантиране на влоговете или от Министерството на финансите. Двете институции са тези, които имат правомощия да поискат смяна им, но до късния следобед в петък задвижена процедура за отстраняване на синдик нямаше.

Вестник Сега

Световната банка препоръча България да намали ДДС за лекарствата. Пациентите плащат от джоба си 80% от разходите за медикаменти. ДДС върху лекарствата в България е твърде висок и трябва да се намали. Това е една от препоръките на Световната банка в доклад с насоки за реформиране на сектора на лекарствените продукти у нас. Документът е част от споразумението между банката и страната ни за предоставяне на консултантски услуги. Другите изводи са, че пациентите плащат прекалено много от джоба си за медикаменти, а системата за включване и плащане на лекарства от здравната каса не е ефективна. "При ставка 20% ДДС върху лекарствата е твърде висок. България е сред малкото държави - членки на ЕС, които не прилагат диференцирана ставка", пише в доклада на банката. Там се припомня, че у нас ДДС е по-нисък единствено за туризма - 9%, но дори и това е "съществено по-високо в сравнение със ставката, прилагана за лекарства в някои страни. В Обединеното кралство, Ирландия и Малта няма ДДС за лекарства, а в Испания, Франция, Хърватия, Кипър, Литва и Унгария ставката е 5% или по-малко.

Депутати адвокати са оневинени за конфликт на интереси. Поводът за производството срещу тях е скандалният законопроект за адвокатурата. Комисията за конфликт на интереси не откри частен интерес на Данаил Кирилов, Свилен Иванов, Анна Александрова, Петър Славов и Четин Казак. Петимата народни представители и членове на правната комисия в парламента са станали обект на производство по сигнал във връзка с промените в Закона за адвокатурата, внесени от тях през пролетта и предизвикали силен обществен резонанс. Неговият подател не е известен, тъй като от известно време комисията не пуска дори инициалите на подателите на сигналите. Депутатите са упрекнати, че са в конфликт на интереси като вносители, които ще извлекат ползи от приемането на законопроекта в личната си практика на адвокати. "Частният им интерес може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията им по служба във връзка със законопроекта", се твърди в сигнала.

Вестник Труд

"Струма" подмина пътя за Рилския манастир. Отсечката от магистрала "Струма" между Дупница и Благоевград, чието завършване трябва да приключи до 20 октомври т.г., няма да има пряк излаз към Рилския манастир, казаха експерти. За да се придвижи човек към светата обител, когато идва от София, от магистралата той трябва да слезе от пътен възел "Бобошево" и да използва стария път, за да стигне до Кочериново и оттам да хване пътя за Рилския манастир. Когато идва от Гърция, трябва да мине през изхода за село Бараково и така да стигне до Кочериново. И в двата случая пътят се удължава с около 5 километра. Проектът за магистралата, изготвен още преди години, е допуснал този сериозен пропуск - магистралата просто слиза под главен път Е-79 и така отминава разклонението за Рилския манастир, който е национален туристически обект.

Вестник 24 часа

19 месеца полицейският началник Ивайло Василев прибирал процент от подкупите директно в кабинета си, даже се полакомил и излязъл сам с палка да си иска пари от шофьори из София. Мобилният телефон на униформен полицай от моторизираната група за бързо реагиране "Сигма" звъни, докато патрулира с мотора си. Той поглежда екрана, където е изписано, че се обажда шефът му. Облеченият в кожени дрехи спецпазител на реда вдига с отговор почти по устав, а от другата страна на слушалката се чува разпореждане: "Действайте по задачите!" Ако случаен наблюдател стане очевидец на тази сцена ще реши, че така се дава ход на някаква тайна спецоперация, ще се преследва с мотори и задържа някой опасен престъпник. Но всъщност това е кодираното съобщение на началника, че "хоризонтът е чист" от изненадващи проверки и подчиненият му може да си избере "най-оборотните храсти" в София и да започне да събира рушвети от шофьорите из столицата. Цели 19 месеца престъпната група в униформи е действала по описания начин ежедневно из цяла София и около столицата, установи специализираната прокуратура, която преди дни даде на съд шефа на "Сигма" Ивайло Василев и шестима от подчинените му. Събираните рушвети от януари 2013 до 30 юли м.г. се изчисляват на повече от 400 хиляди лева, а месечно всеки от седмината полицаи в групата е прибирал между 3000 и 5000 лева от подкупи, сочат оперативни данни на разследващите.

Вестник Стандарт

Средната класа трупа пачки. Българите продължават да спестяват. Но пари в банките трупат хората от средната класа, докато по-бедните са принудени да теглят от спестяванията си. Само през второто тримесечие на годината гражданите са спестили 172 млн. лв., а бизнесът е добавил 128 млн. лв. към сметките си в банките. За една година общата сума на депозитите е нараснала с 2,8 млрд. лв. и в края на юни достига 56,43 млрд. лв., сочат данните на БНБ. При влоговете на гражданите през второто тримесечие се увеличават тези със суми между 5 хил. и 200 хил. лв. Като най-бързо нарастват тези със суми между 40 хил. и 50 хил. лв. - с 1,7% до 48 538 броя. В тези депозити се съхраняват общо 2,17 млрд. лв.

Правят китайски мол в Благоевград. Благоевградският бизнесмен Валери Байрактарски подписа сделка за даване под наем за срок от 7 години на купената от него бивша мебелна къща в квартал "Грамада". "Наемателите са китайци, които от 15 г. имат бизнес в България, идваха няколко пъти, огледаха помещенията, харесаха местоположението и си стиснахме ръцете", каза пред "Струма" Байрактарски. "Китайските инвеститори ще разположат търговската си площ върху 2000 кв. м и ще продават буквално "от пиле мляко", каза благоевградчанинът. Новият магазин трябва да отвори врати малко преди новата година. Валери Байрактарски, който е собственик на фирмата за строителни материали "Байрак", купи мебелната къща в кв. "Грамада" през януари.