Монитор

БСК: Годината е неуспешна за 63% фирмите

Изминаващата година е неуспешна за почти две трети от представителите на бизнеса, сочи анкета на Българската стопанска камара, чиито резултати бяха огласени вчера. За първи път от пет години насам песимизмът преобладава сред по-голямата част от хората на реалната икономика у нас. Няма разлика с предходната година според други 9 на сто от анкетираните, а за 28% изтичащите 12 месеца са били по-успешни.

За 96% от запитаните бизнесмени условията за работа в страната са се влошили, обяви още председателят на камарата Божидар Данев. Само 4% смятат, че няма промяна в условията, а нито един представител на бизнеса не е видял подобрение в средата.

Тежката икономическа криза е засегнала най-много обема на продажбите. 91 на сто от запитаните отчитат, че са продали по-малко стоки, а едва в 4% от случаите има нарастване. Редукция на персонала са предприели 74 на сто от анкетираните представители на бизнеса, а 17% са предпочели да запазят нивото на заетост. Само 9 на сто са наемали нови хора в компаниите си.

Стандарт

Бензин без пари, ако купиш

Част от големите вериги бензиностанции у нас започнаха да продават и застраховки. Във връзка с кампанията по задължителната автомобилна полица "Гражданска отговорност", която се провежда всяка година през декември, шофьорите могат да купят застраховката, докато зареждат гориво. Освен това и част от бензина може да им излезе безплатно. Наскоро "Петрол" АД, който държи най-голямата верига бензиностанции у нас, си регистрира застрахователен брокер. Така по всичките обекти на компанията служителите вече предлагат на клиентите да сключат задължителната автозастраховка. "Петрол" има договори с 11 застрахователни дружества и предлага продуктите им с отстъпка от 10%. Освен това срещу сключената полица шофьорите получават и бонус - гориво на стойност между 10 и 26 лева, в зависимост от избраната от тях компания. Продажбата на застраховки по бензиностанциите обаче няма да приключи с кампанията за "Гражданска отговорност", а ще продължи, съобщиха от компанията.
Друга голяма верига - ЛУКОЙЛ, пък е сключила договор със застрахователен брокер и също предлага на клиентите си да купят "Гражданска отговорност", докато зареждат автомобила си. Клиентите също могат да избират между няколко застрахователни компании, от които да си купят полицата. Предлаганата отстъпка от цената стига до 33 лв.

Сега

Кабинетът пуска ДЦК за 740 млн. лв. през 2010 г.

Правителството ще емитира държавни ценни книжа на стойност 740 млн. лв. през 2010 г., става ясно от годишната емисионна политика, обявена от финансовото министерство. За по-голямата част от тази сума - 590 млн. лв., догодина ще настъпят падежи, което значи, че реалното финансиране, което държавата ще получи, ще е за около 150 млн. лв. Първите два аукциона - за 5- и 10-годишни облигации на обща стойност 65 млн. лв., ще са през януари. Правителството ще заложи предимно на 2- и 4-годишни облигации и ще се въздържа от продажби на 3- и 5-годишни. На закрита за медиите среща вчера екипът на финансовия министър Симеон Дянков се срещна с икономисти, за да бъдат обсъдени възможностите за дългово финансиране през 2010 г. Опциите са няколко - заеми от международни финансови институции, облигации на вътрешния и външния пазар, средства от фискалния резерв, както и ускорена приватизация, казаха от МФ.

Новинар

Тютюнопроизводители блокираха магистрала „Тракия”

Около 3000 тютюнопроизводители от цялата страна блокираха вчера магистрала „Тракия” в участъка от Карлово за Пловдив заради неплатени държавни компенсации в отрасъла. Те поискаха до Коледа да им бъдат дадени 160 млн. лв. за произведения от тях тютюн през годината. Автоколона от около 50 коли пък блокира за малко граничния пункт към Гърция – Илинден. Автомобилите затрудниха движението, като започнаха да правят кръгчета около входа на пункта. Протестите ще продължат и през следващите дни, докато няма решение на кабинета за изплащане на държавните помощи, посочи зам.-шефът на Асоциацията на тютюнопроизводителите Асен Кючуков. По думите му блокадата ще се разпростре и по границите с Гърция и Турция.

Труд

Милиони липсват от ВИП-а на летището

С 2 244 784 лева е ощетено летище София от неотчетени такси за преминаване на пътници през търговския ВИП. Това е показала проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, която обхваща периода от началото на 2006 до 30 май 2009 г. За това време през ВИП терминала са преминали 68 518 пътници, а не са отчетени приходи от такси за 19 129 лица, или 28% от общия поток. Отговорни за вредата са 16 служители. Освен служителите вина носят и началникът на отдел “ВИП” Борис Попов, както и изпълнителният директор на летището Пламен Станчев, който не е упражнил достатъчен контрол, смятат от финансовата инспекция. Проверката е поръчана от Софийската градска прокуратура и докладът по нея вече е връчен на прокурорите. “Труд” също разполага с документа. От него става ясно, че пътниците, които преминават през т. нар. ВИП-Б, заплащат такса от 60 евро. Не се заплаща за държавни делегации, които обаче трябва да минават през ВИП-А, известен като правителствения ВИП. Таксата за ВИП-Б е определена през 2003 г. От нея са освободени само деца до 3-годишна възраст. За периода на проверката обаче в летищната информационна система не са въведени никакви данни за 19 129 лица. Не фигурират задължителните реквизити - трите имена, гражданство, ЕГН за българи, номер на паспорта, адрес, телефон, фирма, БУЛСТАТ, данъчен номер. Според мнението на проверяващите това е белег за преднамерено, невярно и неточно представяне на факти, които представляват “индикатор за измама”. За много от случаите от летището обясняват, че през търговския ВИП са минавали държавни делегации и правителствени гости, за които съответните посрещащи министерства са дали само бройка без задължителните данни на гостите. Според инспекторите обаче това не отменя задължението за плащане и осчетоводяване на таксите. Още повече че за подобни случаи би трябвало да се ползва безплатният правителствен ВИП.

24 часа

И газът за бита поскъпва с 12,5%

И газът за бита ще поскъпне от 1 януари. Вчера от "Овергаз" съобщиха, че цената средно за дъщерните дружества на компанията се увеличава на 810 лв. за 1000 куб. м. Поскъпването е с 12,58%, в момента в София домакинствата плащат по 719,46 лв. на 1000 куб. м. Според "Овергаз" причина за увеличението е скокът на природния газ на едро. И се позовават на предложението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, което предвижда поскъпване на синьото гориво, което продава "Булгаргаз" с 15,61 на сто за 1000 кубически метра от 1 януари. Този скок повлича и увеличение на цената на парното на всички топлофикации, които произвеждат топлината от природен газ със 7 до 11 процента. Това е предложението на експертите на регулатора, което ще се обсъжда на открито заседание заедно с цената на газа днес.

Дневник

Таван на цените на такситата ще спасява пътниците

Транспортното министерство се опитва най-после да спаси клиентите от солените тарифи на някои таксиметрови компании, като въведе пределни цени на километър. Те ще се определят от общинските съвети, ще важат за превозвачите на съответната територия и ще се актуализират поне веднъж годишно. Това предвиждат промени в Закона за автомобилните превози, качени на сайта на ведомството за обществено обсъждане. Задължението тарифите да се обявяват на подходящо място в автомобила не е достатъчно да бъдат защитени интересите на потребителите, смятат вносителите на промяната, според които клиентите не винаги са способни веднага да преценят услугата и да направят избор. Промяната се налага заради множеството оплаквания от граждани. Затова "макар да представлява рестриктивен подход, регулацията е оправдана с оглед защитата на икономическите интереси на потребителите и предпазването им от необосновано високи цени", се посочва в мотивите. Като допълнителен аргумент се посочва, че в Италия, Германия и Испания има не само фиксирани тавани за километър, но и максимална продължителност на пътуването.
Цените на повечето таксиметрови компании в София например са в рамките на 45 до 65 ст. за километър дневна тарифа и 70 - 75 ст. нощна. Има обаче и фирми, които возят за 2.50 лв., 3.50 лв. и дори по 8 лв. за километър. Повечето от втория вид компании причакват клиенти на летището, около гарите или ключови обществени сгради като Съдебната палата. Цените са изписани на стикерите, както сега се изисква по закон, но в тъмното или в бързането нерядко се случва клиентите да не им обърнат внимание.