Смята се, че въвеждането на мултифондова система в пенсионното осигуряване ще донесе редица ползи, като например по-големи натрупвания в индивидуалните сметки и съответно по-големи пенсии. Такава обаче няма. Защо?
 
Мултифондовете са инвестиционни портфейли с различен рисков профил - консервативен, балансиран или агресивен, в рамките на един пенсионен фонд. Те се различават по дела на акциите спрямо облигациите в инвестиционния порфейл. В момента обаче пенсионните дружества са ограничени в инвестиционната си политика.
 
"Успяваме да осигурим заместващ доход на нашите клиенти между 5-10%, но ако имаме мултифондове, този заместващ доход щеше да е по-висок, т.е. ако хората на по-млада възраст бяха инвестирали по-динамично, в повече акции, сега щяха да имат по-големи натрупвания", каза Владислав Русев, главен изпълнителен директор на пенсионно осигурително дружество.
 
Мултифондовете ще намалят натиска върху Държавното обществено осигуряване и постоянно нарастващия дефицит в първия стълб на пенсионната система, подкрепян със средства от данъци, посочват за БНТ от Комисията за финансов надзор. Институцията посочва още, че по-гъвкавите пенсионни системи, по-добре минимализират рисковете от разнородните кризи в последните години.
"Този дефицит в резултат на доста сериозно деформиране на пенсионния модел, в резултат на политически решения, свързани с много сериозен ръст в минималната пенсия за стаж и възраст", обясни проф. Людмила Векова, преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Разчитаме на държавата за пари за пенсия

"Това, което сме виждали в страни, в които има мултифондове в година, когато тук реализираме средно около 10% положителна доходност, мултифондовете в други страни са реализирали 20 и повече процента", заяви Владислав Русев, гл. изпълнителен директор на пенсионно осигурително дружество.
 
По различни причини законопроекти за въвеждането на мултифондове в миналото не се успявали да стигнат до обнародването им в Държавен вестник.
 

istock
istock

"В момента Асоциацията на пенсионните дружества заедно с Комисията за финансов надзор отново подготвя концепция за въвеждане на мултифондовете", допълни Русев.
 
Най-рано в средата на годината ще има готово предложение, което трябва да бъде припознато от изпълнителната власт, за да се насочи към Народното събрание. Междувременно се очаква и официалният доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, който да подкрепи реформата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase