Националният осигурителен институт и Министерството на труда и социалната политика се обявяват против изплащането на великденските добавки към пенсиите да става от бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Тези суми имат характер на социално подпомагане и изплащането им не е свързано с осигурителния принос на хората и те не се отпускат съгласно разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване, посочва социалният министър Иванка Шалапатова  в становище относно промените в бюджета на ДОО, внесени в парламента.

Те предвиждат пенсионерите, които получават пенсия под линията на бедност от 526 лева да получат по 75 лева за Великден. „Безспорно е, че с изплащането на допълнителна сума в размер на 75 лева във връзка с предстоящите Великденски празници подпомагат финансово пенсионерите с най-ниски доходи“, посочва Шалапатова.

Бюджетната комисия одобри добавката от 75 лева за бедните пенсионери за Великден

Но според ведомството, тези добавки, както всички останали форми на подкрепа на лицата с ниски доходи, трябва да бъдат регламентирани и финансирани от системата за социално подпомагане. При установяване на нужда от социално подпомагане на тази група пенсионери и при наличие на финансова възможност, МТСП ще подкрепи предоставянето на еднократна социална помощ, уверява тя.

istock
istock

От НОИ допълват, че институтът администрира задължителното осигуряване за общо заболяване и майчинство, безработица, трудова злополука и професионално заболяване, инвалидност и смърт. Но, в случай че законопроектът бъде приет, НОИ, като отговорна институция, гарантираща правата на гражданите, ще предприеме необходимите действия за неговото изпълнение, посочват от НОИ.

От там обаче са категорични, че по отношение на втория законопроект, който предвижда да се дадат по 100 лева на всички пенсионери за Великден, ще са необходими 204 млн. лева, каквито не са предвидени в бюджета на държавното обществено осигуряване.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase