Основните месечни възнаграждения на военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, включително и на висшите военни училища, ще бъдат увеличени с минимум 10%, считано от 1 януари 2024 г. Това стана възможно след като днес, 20 март, Министерският съвет прие постановление.

С осигуряването на увеличението на основните възнаграждения на военнослужещите и цивилните служители Министерството на отбраната продължава провежданата последователна политика за нарастване на заплатите в системата.

Вдигат учителските заплати с 8.4%

Целта е да бъде намален съществуващият дефицит от отбранителни способности, особено по отношение на привличането и задържането на хората в системата на отбраната и за преодоляване на дисбаланса в доходите им.

Подобряването на заплащането ще създаде условия за конкурентност на пазара на труда, като се компенсира изоставането в заплащането от нивата в частния сектор и ще повиши привлекателността на военната професия.

Министерството на отбраната продължава да изпълнява приоритетите си за повишаването на социалния статус на хората в отбраната чрез провеждане на адекватна социална политика и политика по доходите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase