15 на сто от проверените везни по пазарите у нас са неизправни или това са 114 кантара от общо 801. Това показаха проверки на Главна дирекция „Метрологичен надзор“ на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор.От началото на септември са проверени 751 търговци на 26 общински пазари и борси, които използват везни.

80 от неизправните кантари изобщо не са преминали изискуемите процедури по одобряване на типа или  оценка на съответствието със съществените изисквания към тях, за да бъдат използвани за измервания с цел търговски плащания. 34 пък не са преминали задължителната последваща проверка. Такава се изисква за везните в употреба и се осъществява ежегодно, което се удостоверява с определените за целта знаци, уточниха от агенцията.

Най-много измами са открити на два софийски пазара – в кв. „Борово“ с 66 % несъответствия на везните и пазар „Димитър Петков“ с 40 % несъответствия. Потребителите трябва да внимават, и когато пазаруват на Общински пазар „Младежка“ в Пловдив, и общинския пазар в Монтана, където 41% от кантарите не отговарят на изискванията.

ДАМТН
ДАМТН

Почти половината от везните на общински пазар Берковица също са нелегални, както и една трета от тези на Стоковото тържище в Сливен.
За констатираните нарушения на търговците са съставени 103 акта за установяване на административни нарушения, като на още 9 търговци са изпратени покани за съставяне и връчване на актове.

Проверяват откритите пазари за нарушения

Проверките ще продължат да се проведат ежеседмично до  30 октомври
във всички региони на страната, заканиха се от метрологичния надзор. Те предупредиха, че пазарите, на които са установени най-много нарушения, ще бъдат обхванати с повторни проверки, с цел предотвратяване използването на неразрешени за търговски плащания везни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg