От следващата година шофьорите няма да могат да избират най-евтината цена за Гражданска отговорност.

Причината е, че до края на първото полугодие на 2014-а в страната трябва да заработи единна електронна система за отчитане на щети по автозастраховките. Подобни изисквания все още не са задължителни. 

Поради тази причина застрахователите масово предлагат промоционални оферти, които са по-евтини спрямо предходните месеци в последен опит да спечелят повече клиентите. Отдавна отмина времето, в което застрахователите печелеха клиентите с подаръци, като безплатно гориво, алкохол или мобилни телефони. 

Според брокери в момента единствено по-ниската цена на Гражданската отговорност грабва вниманието на българина.  

"Около 20-30% от застрахованите автомобили сключват тази полица в края на годината, то тогава забелязваме, че застрахователите се стремят наистина да предложат максимално ниска стойност на полицата, докато през останалото време плавно вдигат нагоре цените," обясни Светлин Пенев, застрахователен брокер. 

Все повече се развива и продажбата на застраховки през интернет. За целта е нужно да въведете данните на автомобила и да направите заявка, като избирате най-изгодната оферта. Плащането става на куриер, който ще ви даде полицата. Цената и в момента се определя от кубататурата на двигателя, стажа на водача и от региона, в който е регистрирано превозното средство.  

"Например за София цената на полицата е по-скъпа от другите големи градове, които попадат във втора група и във всички останали населени места, които се отнасят към трета група, където стойността на полицата е най-ниска," уточни Светлин Пенев, застрахователен брокер. 

По данни на Комисията за финансов надзор покритието на задължителната автозастраховка в момента обхваща 86% от автомобилите, а според изискванията на ЕС, то трябва да покрие 90 на сто от превозните ни средства. 

У нас Гражданската застраховка се прави върху автомобила, докато световната практика е полицата да се прави за водача. Комисията за финансов надзор вече подготвя законопроект, според който водачите на моторни превозни средства с по-малко провинения на пътя ще плащат по-евтина застраховка Гражданска отговорност

Моделът е известен под името “бонус-малус”. Системата ще бъде технически готова и изпробвана през март. За да влезе в сила обаче е необходимо да се направят промени в Застрахователния кодекс, които трябва да бъдат внесени в парламента от Министерството на финансите.