До края на този месец декември имаме право да се преместим при нов личен лекар, ако не сме доволни от работата на стария. Това припомни Д-р Христо Димитров по радио "Фокус“. Част от пациентите не знаят, че имат правото сега да сменят личния си лекар – през декември и през юни всяка година. Могат да изберат друг общопрактикуващ лекар от цялата страна.

"Първо трябва да са здравноосигурени – да са внасяли здравните си вноски редовно. Второ, трябва да носят синята си здравоосигурителна книжка. Ако имаме малко дете, родителят трябва да занесе неговата здравна книжка при избрания нов лекар и да предостави на този лекар списък или извлечение от имуниизациите, направени до момента“, каза Димитров.

Можем да сменим личния си лекар през декември

"Важно е да продължим правилната грижа за детето. Най-добре би било родителят да вземе от офиса на здравноосигурителната каса този документ. Важно е да кажем, че на това има право родителят, към когото е записано детето в здравната система. Извлечението от здравното досие на детето се получава чрез уникален код. Така се избягва разнасянето на хартиени документи от един лекарски кабинет в друг“, поясни още той.

istock
istock

При хронични заболявания е необходимо на новия лекар да се предоставят всички консултации и изследвания в тази връзка до момента. С представяне на синята книжка извън населеното място и здравния район, в който обикновено се намираме, можем да ползваме помощта на всеки личен лекар в страната. Трябва да помолим за преглед при нужда в извънредно положение., даде подробности по темата д-р Христо Димитров

Ако установим, че здравноосигурителните ни права са нарушени, трябва да подадем сигнал в здравната каса – в съответната регионална здравна инспекция също, каза още събеседникът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg