Череши от по 30-40 лв. за килограм се появиха на част от пазарите у нас. Каква реколта очакват производителите и основателни ли са моментните цени, провери "Нова телевизия".

Според производителя на череши Кирил Димитров от Паничарево се очаква по-голяма реколта. "Някои казват, че ще е повече, но истината е, че голяма част от плодовете не са опрашени. Въпреки че има пчели в района - около 60 кошера - по време на цъфтежа ги нямаше. Рапицата ги привлича повече и отиват там. Дребните череши вече отпадат и остават само едрите, които са се оформили напълно", смята той.

По думите му цената на черешата последните години не е била добра за производителите, въпреки че на пазара е била висока. "Нямаме покритие на разходите, които правим за производство. От нас се купува на около 81 лева за преработка. За прясна консумация се плаща повече, но количеството на закупуване е по-малко.

Защо произвеждаме все по-малко плодове

Със субсидиите, които получаваме, едва покриваме разходите си. Няма средства за свръхпроизводство и разширяване. В момента черешите или са от чужбина, или са произведени в парници, за да струват 40 лева. Голяма част от берачите заминават зад граница, защото искат повече пари.

Кюстендилската череша ще излезе на пазара към края на май", посочи производителят на череши. 

Повече по темата гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase