Банките по света значително намалиха своите клонове, заради нарастващата популярност на евтиното онлайн банкиране. Броят на физическите банкови клонове в приблизително 100 държави е намалял с 56 000, или с 14%, през последните 10 години, според данните на Международния валутен фонд, цитирани от Nikkei. Само в САЩ бяха затворени 1500 клона през 2020 г., а в Италия – 800 банкови офиса.

Японската финансова индустрия, която бавно приемаше виртуалното банкиране и до голяма степен се съпротивляваше на тази тенденция, изглежда ще се промени.

Проучване на изследователския институт на Daiwa показва, че големи и регионални банки имат планове да закрият около 1000 клона през следващите няколко години – или близо 10% от националната мрежа.

Регионалната банка на САЩ Bancorp намали клоновата си мрежа от приблизително 2800 на 2400 миналата година, тъй като 80% от клиентите й са преминали към дигитално банкиране през миналия май.
 
Wells Fargo имаше 5 032 клона на банки на дребно в края на 2020 г., което е намаление с около 300 спрямо година по -рано, докато мобилните му услуги добавиха 1,6 милиона клиенти.
 

istock
istock

В Япония броят на банковите клонове остава приблизително непроменен през последното десетилетие при 34 на 100 000 възрастни, докато в САЩ се увеличават от около 35 на 30.

Банки масово закриват клоновете си за клиенти

Но разходите за поддържане на тези мрежи започват да тежат, особено след като години на свръхниски лихвени проценти направиха кредитирането по -малко печелившо.
 
Финансовата група на Mitsubishi UFJ планира да намали броя на клоновете си с повече от 20% между финансовата 2020 г. и 2023 г. на 320. Тя насърчава клиентите си да извършват транзакции онлайн, намалявайки нуждата от по-малко ефективни физически пространства.
 

istock
istock

Междувременно изтеглянето на финансови приложения се е увеличило до 1,2 милиарда в световен мащаб до края на юни, според Sensor Tower. Делът на тези изтегляния, държани от традиционните финансови институции, се намалява с годината до 75% от 99% през 2017 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg