Щастливците, които могат да купят новото си жилище без заеми и кредити, са далеч по-малко от хората, които трябва да помислят за помощ от банката и ипотечен кредит.

Ако не сте от първите, ви предстои да се сблъскате с няколко неизбежни етапа по пътя към бленуваното ново жилище – по ваш вкус, съобразено с вашите нужди, така че да отговаря изцяло на мотото „Моят дом – моята крепост”. От проучването на пазара, през офертите на банките за ипотечни кредити, до ремонтната дейност в жилището и финалното му обзавеждане.

Ето няколко ключови съвета, ако вашият път към новия дом минава през ипотечен кредит.

iStock/Getty Images

Избор на типа жилище спрямо нуждите, желанията и реалните ви възможности.

Да, и трите фактора имат еднаква тежест при бъдещото ви жилище, защото ако нуждите ви на самостоятелен човек са едни, на двойка са други, а на семейство с три деца съвсем различни. Така както идеята за двустайно жилище в китен квартал може да звучи изключително романтично и привлекателно за двойка, реално такова жилище е неподходящо за хора с повече от едно дете, особено ако и двамата родители работят от вкъщи и се налага да превърнат дома си в офис.

Ако сте в различни сфери с половинката ви, имате различна работна динамика, да делите една стая от общо две и за работна среда, и за жилище, е далеч от добра идея. В този случай се насочете към по-просторен апартамент или къща, където всеки от двама ви може да има свой работен кът, без служебните процеси да си пречат взаимно.

Също така е важно да имате предвид реалната ситуация – да се насочите към къща извън града или дори околните села, но да нямате възможност да пътувате за работа или лични и социални ангажименти. Или искате мезонет в близост до идеалния център на града, но погасяването на кредита след това да не ви позволи елементарен комфорт на ежедневието.

iStock/Getty Images

От ключово значение са типа строителство, квадратурата и броят стаи, локацията и отдалечеността на комуналните услуги и линиите на градския транспорт.

Процесът на информиране относно възможност за бъдещо финансиране.

Вече сте решили какъв и къде ще бъде новият ви дом, но преди да започнете да търсите оферти или да подписвате договор, е редно да се уверите, че ще бъдете одобрени за кредит. Условията, които УниКредит Булбанк дава в момента за своя ипотечен кредит „Моят нов дом”, са изключително изгодни и удобни, като ви дават немалко възможности за определяне на различни параметри. Сумата може да покрива до 90% от пазарната оценка на имота, а вие имате възможност да изберете да отговаряте с цялото си имущество или ограничено, до размера на предоставеното обезпечение. И получавате дистанционна консултация при дистанционно кандидатстване и електронно подписан договор.

Важно е да знаете, че когато купувате имот чрез ипотечен кредит, нямате нужда от юрист, защото банката разполага с юридически отдел, който ще провери абсолютно всичко за имота и ако има каквито и да е проблеми, то банката ще изиска допълнителни документи или няма да одобри кредита.

iStock/Getty Images

Друго удобство, от което можете да се възползвате е т.нар. ипотечен сертификат, който представлява документ с ориентировъчно изчисление за максимален размер на кредита, който може да получите въз основа на вашите доходи, възраст, други съществуващи задължения и пр. и дава ориентир, че плановете ни съответстват на банковите критерии.

Усвояване на кредит и предаване на владение.

Когато сумата е изцяло изплатена на продавача, той следва да ви предаде владението върху имота. Това се осъществява чрез подписване на приемо-предавателен протокол между страните, като в този протокол се описва състоянието на имота, обзавеждане (ако има такова), платени сметки и партиди за ток, вода, ТЕЦ, квадратурата и прилежащите помещения (мазе, таван и др). Задължително проверете всеки от тези детайли – дали отговаря на описаното в протокола.

iStock/Getty Images

Когато влезете във владение на новия си дом, е ред на основния или освежителния ремонт – в зависимост от състоянието на жилището и вашите персонални желания и нужди. Изключително важно е да сравните различни оферти от фирми и бригади, да чуете сериозни препоръки от близки, които са ползвали лично услугите на дадена фирма, за да избегнете неприятни ситуации с месеци проточили се ремонти, дейности и материали, надхвърлящи бюджета по оферта и предварителните оценки. Не позволявайте ремонтът на жилището да доведе до излишен стрес в ежедневието ви.

Обзавеждането и интериорният дизайн са последния етап, преди да заживеете във вашия нов дом. Те са вашият почерк, изражението на вашата същност. Затова е важно да не правите сериозни компромиси с първоначалния си план. Така ще си гарантирате чувство на удовлетвореност и жилището ще бъде наистина вашият нов дом.

iStock/Getty Images

Важен съвет е да отделите до 30% буферни средства над предварително предвидения бюджет за последните две стъпки – ремонта и обзавеждането. Непредвидените разходи са почти задължителни, а в процеса на работа и обновяване вероятно ще ви дойдат и допълнителни идеи. Нека те да бъдат осъществими.

Когато зад гърба ви е сигурността на ипотечния кредит „Моят нов дом” от  „УниКредит Булбанк“, ще имате възможност да изградите уюта и обзавеждането на вашето жилище така, както желаете. Тогава можете спокойно да завъртите ключа от вътрешната страна на ключалката и да се отпуснете във вашия нов дом.

*Материалът е реализиран с подкрепата на „УниКредит Булбанк“.