В последните години се работи в посока към възможна употреба на смартфоните и като средства за приемане на плащания с физическа карта. Това става възможно благодарение на технически стандарти, разработени от Съвета по стандарти за сигурност на индустрията за платежни карти.

Те дават възможност за  използването на мобилни устройства, като смартфони и таблети, притежаващи NFC чип, за приемане на безконтактни плащания от една страна и от друга – за въвеждането на PIN код от платеца върху екрана на мобилното устройство.

Това заяви Нина Стоянова, подуправител на БНБ, ръководител на управление „Банково“, по време на форум „Бъдещето на парите“.
 
По този начин мобилните устройства се превръщат в своеобразни софтуерни ПОС терминали, способни да приемат плащания с платежни карти и други платежни инструменти, интегрирани в мобилния телефон. У нас също вече има доставчици на платежни услуги, които предлагат услугата софтуерен ПОС. Това ще направи безконтактните плащания още по-лесни и удобни за клиентите и търговците в България, допълни Стоянова.

Друга нова възможност е извършване на превод чрез телефон между сметки при доставчици на платежни  услуги с посочване на мобилен номер вместо номер на сметка, на база на технология, позволяваща обвързване на телефонния номер с IBAN номера на сметката. Тази услуга също вече се предлага на българския пазар.

Пари в магазина вместо банкомат
Darikfinance

Всичко това отразява и тенденцията в Европа за засилено ползване на решения за мобилни плащания, посочи подуправителят на БНБ. С развитието на технологиите смартфонът се утвърждава като все по-универсален инструмент, способен да съвместява в себе си множество различни функции.

Плащаме през телефона за 10 секунди

В наши дни смартфонът все повече се превръща и в инструмент за иницииране на плащания. Това е възможно благодарение на услуги като дигитализиране на платежни карти, използване на дигитални портфейли и приложения за мобилно банкиране, каза още Нина Стоянова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg