"Лесно може да се верифицира чия е сметката, на която се дарява за Украйна, като в банката попитате за нея преди да преведете средства. Не смятам, че трябва да се превежда чрез онлайн банкиране. Злонамерените атаки зачестяват тенденциозно, трябва изключително много да внимаваме. Може сметката за Украйна да е била подменена". Това заяви пред NOVA NEWS етичният хакер Ростислав Петров.

По думите му ако една банкова сметка е променена без знанието на този, който я е публикувал тогава можем да мислим, че има злонамерена намеса.

Търсенето на алтернативи на банковите сметки се засилва, след драстично увеличение на таксите за банкови операции


"Може да се хакне, а също и да се промени страницата или уебсайта, на която е била банковата сметка. Възможно е да се провери сметката и на самия сайт, ако сме сигурни, че е надежден. Може да има атака от "троянски кон", а е възможно да има IBAN менте", предположи той.

istock
istock

Според него перманентна измама е възможна само ако човек изпраща пари без да внимава за сметката, на която внася пари.

Как мними банкери теглят пари от сметките чрез приложение


"Трябва да внимаваме за това, което виждаме в интернет, да проверяваме в банки и когато се нареждат преводи с дарения, да се внимава и дали устройството, от което се прави не е заразено със зловреден софтуер", обясни Петров. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg