Ние сме страната с най-висока енергийна бедност в Европейския съюз, каза Теодора Пенева, главен асистент в Института за икономически изследвания (ИИИ) към БАН на форума "Зелена седмица 2023" (Green Week 2023), посветен на зеления преход в страните от Централна и Източна Европа. 

Данните сочат, че близо 40 на сто от населението през 2021 г. у нас се намира в енергийна бедност, с доход под 722 лв., което е официалната линия на бедност. Това са 2 830 000 души. Тези хора нямат инвестиционната възможност за дългосрочни мерки, това е групата, която държавата трябва да подпомага със стопроцентово грантово финансиране, а за останалите групи от хора да се въведат различни подходи за съфинансиране, заяви Пенева.

Как ще се борим с енергийната бедност у нас

Според експерта над 50 на сто от българите се отопляват с дърва. В тази връзка тя посочи, че държавата трябва да работи за преход в технологиите и предприемане на мерки за декарбонизация. По думите й финансирането при реновирането на сградите у нас е ниско. Пенева добави, че едва 3-4 на сто от сградите в България са реновирани за постигане на енергийна ефективност при средно 25 процента за Европейския съюз.

istock
istock

"Тук липсва опит не само на държавата, но и на фирмите да работят целево с най-уязвимите клиенти", добави тя. Според нея правителството в най-скоро време трябва да определи дефиницията за енергийна бедност. Колкото по-рано се предприемат мерки за постигане на енергийна ефективност и декарбонизация на отоплението, толкова по-лесно ще преминем през очакваните негативни финансови последици, до които би могъл да доведе зеленият преход, стана ясно още от думите на Пенева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg