"По-сериозният проблем е наличието на газ, бъдещото му наличие, неговата липса. Топлофикациите в този случай няма да фалират, просто ще спрат, защото няма да има с каква да работят. Говорим не само за топлофикациите, а за всяка индустрия, който използва газ, а те не са малко."
 
Това заяви пред БНР Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества. По думите му в настоящата ситуация за топлофикациите ще бъде "горе-долу същото, както миналата година – ще оцеляват".
 
Алтернатива, която тотално да замести газа в газовите топлофикации няма, подчерта Кремен Георгиев. Наредба предвижда топлофикациите да имат запаси от мазут за аварийни ситуации през зимата за период от 10 дни, "а не по принцип да работят на мазут", уточни той. Според него отвъд екологичните съображения това за съоръженията е пагубно.
 
Запитан за опасността от спиране на парното през зимата Георгиев беше категоричен: "Ако няма газ физически, не коментираме цената, топлофикациите няма как да предоставят тази услуга."
 
Това дали има много търговци или един търговец на газ не влияе на наличието му в страната, допълни Кремен Георгиев. "Търговецът продава газ, ако този газ е тук, ако го има."
 
Цените на европейските пазари почти са достигнали тези от началото на войната, тоест "по време на най-големия страх за липса на газ на пазарите", изтъкна в предаването "Преди всички" Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП). Според него това е знак за очаквано спиране или още по-голям дефицит на гориво в следващите месеци.

Вече може да проверим колко е изравнителната сметка за парното

Продължава да няма достатъчно достоверна официална информация "откъде идват доставките, какви договори има сключени, какви възможности има за доставки в следващите месеци", коментира икономистът.
 
Панчев прогнозира, че предвид големите дефицити, които се очертават, е много вероятно всяка страна от ЕС да започне да се опитва да изпревари останалите в достъпа до газ.
 

istock
istock

"Това е голяма опасност – България да се окаже отманеврирана от останалите големи държави в ЕС. Попарата, която сърбаме днес, не е надробена точно сега, а последните десетина-дванайсет години, и то не само от българските правителства, а от цялостната енергийна политика на ЕС.", допълни той.
 
Опираме до геополитическия въпрос - готови ли сме да преговаряме с руската страна да възобнови доставките. Това е въпросът, който трябва да бъде поставен, обобщи икономистът.
 

"Кои ангажименти ще поставим по-напред - тези към хората, които използват газ и в индустрията, или в бита, или нашите цивилизационни избори, свързани с евроатлантическата ни ориентация. Това може би ще бъде поставено ребром съвсем скоро.", посочи Панчев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg