В бъдеще ползите от фотоволтаичните инсталации ще стават все по-големи, ефектът е безспорен, твърди Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност.
 
За инсталации за производство на ток и за затопляне на вода по Плана за възстановяване и устойчивост гражданите ще могат да кандидатстват за грант до 15 000 лева за фотоволтаици за ток и по 1960 лева за соларен бойлер.
 
Отделното домакинство може да кандидатства само по една от мерките. Логиката на програмата е да подпомогне еднофамилните сгради, изтъкна Цанев в интервю за БНР. Обемът на програмата е планиран да стигне за 10 000 домакинства.

Процесът на кандидатстване предвижда предварително да платим цялата стойност на инвестицията, не всички домакинства обаче могат да си позволят да извадят наведнъж тази сума, коментира Драгомир Цанев.
 
Инсталация от 5 киловата може да ни спестява около 140 лева през летните месеци и около 80 лева през зимните, гласят изчисленията на експерта. Реално спестяванията в рамките на година ще са около 1000 лв., дори повече, уточни той.
 
По думите му, възвращаемост на вложените от нас самите средства, извън процентите от гранта, може да се постигне в рамките на 3-4 години, а след това да "генерираме печалби и защита от енергийните кризи".
 
Батериите са скъпи и с по-кратък живот, имат петгодишен цикъл, след което трябва да се сменят, предупреди Драгомир Цанев.
 
Експлоатационните срокове на една фотоволтаична инсталация са над 20 години. Дългосрочната прогноза е цените на компонентите за фотоволтаици да намаляват.
 
Да използваме мрежата като батерия – това е бъдещето на тези технологии, подчерта Цанев. "Балансиране на малки мрежи в рамките на градски райони, в рамките на малките населени места, така че съседни потребители да успяват да компенсират производството на единия с потреблението на другия."

Как да получим пари за поставяне на соларен панел на блок

Цените на енергията не очакваме да падат и когато има икономически стимул, хората и бизнесът се ориентират бързо, посочи Драгомир Цанев.
 
Има предложения за нови закони за енергийните общности, това е една от реформите, по които България търпи санкции от ЕК и се стопират инвестиционните интереси, стана ясно още от думите му.
 

istock
istock

В Гърция само 3-4 години след приемането на законодателството вече има над 1200 енергийни кооператива, даде пример Цанев.
 
Няма път назад, категоричен е Драгомир Цанев. Според него въпреки "популисткия уклон" към стария тип енергийна система, бъдещето е във възобновяемите енергийни технологии.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg