Ако в бъдеще пазарът се развие и ядливите насекоми станат реалност по рафтовете в нашите магазини, вложени в множество от ежедневно консумираните храни, рискът за здравето от прилагането на диета, която никой на планетата не е ял досега, ще бъде безпрецедентен, непредвидим. Това се казва в анализ на Центърът за оценка на риска по хранителната верига.

Четири вида насекоми са допуснати в ЕС от 2021 година насам. Това са предимно сушени или на прах: жълтият брашнен червей, прелетният скакалец, домашният щурец и ларвата на бръмбара малък мрачник. Като представители на категорията „нови храни“ към тях се прилагат изцяло изискванията на приложимото европейско законодателство.

Насекомите могат да носят биологични и химически замърсители, както и физически опасности, които могат да бъдат вредни за здравето на потребителите.

Основните рискове за безопасността на храните, а от там и здравето на хората, които трябва да се имат предвид, са замърсяването на храната от насекоми с биологични агенти (бактериални, вирусни, гъбични, паразитни), химически замърсители (пестициди, токсични метали, забавители на горенето), антимикробната резистентност, антихранителните вещества и др., посочват експертите.

Според тях дехидратираните насекоми, консумирани цели, могат да представляват физически опасности поради твърдите части на насекомите, като жила, крила, челюсти и шипове на пищялите, които могат да причинят физически препятствия. Потребителите трябва да бъдат информирани за наличието на тези части от насекоми в хранителните продукт.

От центъра предупреждават за риск за деца във възрастова група от 6 месеца до 3 години от консумация на бисквити или други храни, които често се дават по време на захранване на децата с твърди храни, но когато тези храни съдържат форми на жълт брашнен червей, липсват достатъчно данни и изследвания за ефекта върху детското здраве, вследствие на което следва да се прилага принципа на предпазливостта, което означава, че такива храни следва да бъда забранени за хранене на деца.

Друг риск е, че децата не четат етикети! Децата не могат да правят информиран избор, поради невъзможност за критично мислене и осмисляне на последиците за собственото им здраве, предвид факта, че форми на разрешени насекоми е допустимо да се влагат в бисквити, крекери, чипс, хляб, закуски, сладкиши, пици, паста, продукти, които са любимите храни на децата и могат да се предлагат в непосредствена близост до училища или дори в училищните бюфети и столове.

istock
istock

Предвид наличните данни от изследванията (посочени в т.11 Рискови фактори и особено в т. 11.2.6., свързани с намалени нива на витамин Е и витамин А, които впоследствие се свързват с анемия, прекъсване на нормалния растеж, намалени реакции към инфекция, проблеми в развитието на зрението (детска слепота), имунната функция и метаболизма – може да са пагубни с течение на времето) такива храни следва да бъдат забранени за предлагане на деца до 18 годишна възраст, препоръчват експертите.

Как ще се продават храни с насекоми у нас

На основание установените пропуски в законодателството и рисковите фактори Центърът за оценка на риска по хранителната верига предлага да бъдат направени съответните промени в националното законодателство по отношение на новите храни.

Необходими промени в законодателството:

В Закона за храните:

a. да се въведе категория „нова храна“ и да се даде нейното определение, както и да се предвиди съответната санкция за нарушения на изискванията за етикетиране на нови храни или нови хранителни съставки.

b. да се въведе забрана за влагане на насекоми в хляба, сиренето и баницата – като най-често консумираните и традиционни български храни.

istock
istock

В Наредбата за предоставянето на информация на потребителите за храните:

a. да се добави текст, регламентиращ изискванията към етикетирането на новите храни

b. да се добави текст за задължително означаване в менюто на заведенията за обществено хранене на всяка храна (в която има вложено брашно от насекоми), така че клиентът на заведението да знае дали в шоколадовия десерт, в тестото на пицата или пастата, която си поръчва има вложени продукти от насекоми;

В Наредба № 14/2021 г. за хигиената на храните – да се добави текст, че продажбата на нови храни или такива със съставка нова храна на основата на насекоми трябва да се извършва на отделни рафтове, ясно маркирани с надпис и картинка, който предоставя пълна и ясна информация за характеристиките на продукта, за да може потребителят да направи информиран избор.

В Наредба №2/2021 г.48 – да се добави текст, който забранява да се предлагат подобни храни в детските градини, училищата, занимални и др. детски заведения, като центрове за отглеждане на деца без родителска грижа, детските центрове за организиране на тържества, детските кухни, детските отделения в болниците и т.н.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase