Към момента няма информация за сериозни и фрапиращи нарушения при продажбата на риба, показват данните от областните дирекции на Агенцията по безопасност на храните във връзка с традиционните за тази част на годината засилени проверки на институцията в търговската мрежа.

Очаква се до края на днешния ден да бъдат проверени стотици обекти, информира БНР. Един от проверените обекти бе на столичната улица "Раковски". В него не бяха установени нарушения.

Сафридът е четири пъти по-скъп в ресторантите

"Колеги ще изискват документи за произход на рибата, ще проверят входящия контрол, записите, които води обекта. Рибата, която е изложена на витрината, е с нормалните показатели за прясна риба. Дали рибата е почистена или не е почистена, също се следи. Имаме в случая наличие и на филетирана риба, за която ще изискваме документи. Към момента, това което виждаме, се съхранява при необходимите температурни условия, правят се замервания с терометър във вътрешността. Всичко е отговарящо", обясни Галя Викьова, заместник изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните  с ресор контрол на храните и лабораторен контрол.

Тя посочи на какви показатели трябва да отговаря прясната риба.

.

"С бистра слуз по тялото, прилепнали люспи, лъскави. Очите трябва да са бистри, не трябва да са замъглени. Хрилете трябва да са с приятен розово-червен цвят", каза тя.

При установени нарушения се налагат санкции в размер от 2000 до 4000 лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg