Срокът на годност, произходът и съставът на храната са най-важните, които трябва да гледаме на етикета. Не е изключено описаното да не отговаря на съдържанието, уточняват от Асоциация „Активни потребители”.

„Ние проверяваме от години, защото нашите тестове точно това показват - какво има реално в продукта, съпоставено с това, което е на етикета. Отговорността е изцяло върху този, който пуска стоката на пазара. Да кажем, че ако един салам има някакви написани съставки, то този, който произвежда салама, и който написва етикета, носи пълна отговорност”, обясни Богомил Николов, председател на Асоциация „Активни потребители”, предаде NOVA.

Капаните на пазаруването - за какво да внимаваме

Контролът е последващ. Проверките се правят от Българската агенция по безопасност на храните. Тя има мониторингова програма. Действа и по сигнал.

istock
istock

„Когато има случаи на оплаквания и съмнения на потребители или от организации като нас. Това е основната заплаха, поради която търговците трябва да бъдат внимателни. Те лесно могат да бъдат небрежни, но трябва да се знае, че отговорността е голяма. Веднъж, че може да пострадат хора, втори път, че може да бъде санкциониран съответният производител и че може дори да бъде затворен”, разказа още Николов.

През последните дни в Асоциацията са постъпвали сигнали за развалена храна от топли витрини.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg