Набелязани са мерки, които в момента се обсъждат с бизнеса, 15 основни хранителни продукта, влизащи в основната, малка потребителска кошница, да бъдат предлагани на възможно най-добри цени за най-уязвимите потребители, като тези мерки ще бъдат приложени преди началото на зимния сезон. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов в пред БНР.
 
Част от мерките предвиждат максимална част от продуктите да бъдат локално производство, за да се намалят възможните рискове от повишение на цените на транспорта, инфлация или рецесия от страните на внос, води се и диалог с големите хранителни вериги, посочи министърът.
 
Предстои тази седмица да продължи обсъждането на това, на определени периоди веригите да публикуват информация по достъпен начин за малката потребителска кошница и да се поддържат възможно най-добри цени на заложените 15 продукта от първа необходимост. Има готовност при необходимост да се прибегне до тавани на цените за определен период от време, но според министъра оптимални цени за 15-те продукта за определен период от време могат да се постигнат чрез диалог с големите хранителни вериги.

"За основната потребителска кошница, малката, към която са ориентирани най-уязвимите сънародници, имаме фокусирани мерки. Ако се наложи, ще предприемем и законодателни мерки, за да може тези 15 продукта, които влизат в малката потребителска кошница, да бъдат на възможно най-добри цени и то за най-уязвимите потребители. В добър диалог сме с бизнеса", заяви министърът на икономиката и уточни, че част от мерките е максимален брой от продуктите да бъде локално производство. Тези мерки ще бъдат приложени преди зимния период, подчерта той.

Ново поскъпване на основните стоки и услуги

Друг важен аспект, по който трябва да се работи, е информираността, така че потребителите да знаят точно къде и кога какво могат да намерят, отбеляза Богданов.

Министерството също така настоява веригите да започнат да публикуват информация към Националния статистически институт за тези 15 продукта, за да се осигури адекватна информация за цената на дребно конкретно за тези стоки.

istock
istock

По думите на икономическия министър българският пазар не е изолиран, а се влияе от борсовите цени на горивата:

"Дерогацията на руски петрол е с определен краен срок от ЕК. Трябва да направим така, че рафинерията да работи с неруски петрол, но да продължи да работи с максимален капацитет. Държавата ни стриктно ще следи преминаването на "Лукойл" към неруски петрол. Вече графикът е по закон. Заложихме в закона производствени обеми, които "Лукойл Нефтохим" трябва да поддържа, така че да не стигнем до момент, когато рафинерията ще намали значително производството си и да освободи работници".

Богданов беше категоричен, че ако не се изпълняват конкретните ангажименти от "Лукойл Нефтохим", държавата може да се намеси, за да бъде запазен този стратегически за страната актив:

"Особеният търговски управител ще бъде предлаган от министъра на икономиката на Министерския съвет. Имаме готовност да реагираме, ако се наложи".


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg