Ускоряването на инфлацията, забавянето на икономическия растеж в Китай и агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв увеличават риска от рецесия в САЩ през 2023 г., съобщава „Бизнес инсайдър“, цитиран от Бгнес.
 
Световната инвестиционна банка RBC Capital Markets заяви, че цената на петрола може да спадне до 60 долара за барел през следващата година, ако дълбоката рецесия доведе до спад в търсенето.
 
Според анализаторите на банката има 15% вероятност значително забавяне на икономическия растеж да доведе до спад на цената на суровия петрол сорт „Брент“ с 37% от сегашното ѝ ниво от 94,70 долара за барел. „Всичко е свързано с отслабващото търсене“, се казва в анализ, подготвен от екип от стратези на банката, ръководен от Майкъл Тран.
 
Сред макроикономическите фактори са „по-твърдата от нормалното инфлация, която вреди на потребителското търсене, нежеланието на Китай да се откаже от политиките си против COVID-19, които възпрепятстват растежа на потреблението, и прекалено строгите и твърди политики на Федералния резерв“, казват анализаторите.
 
„Подобни заплахи на макроравнище се осъществяват и водят до рецесионен фон, в който корелациите между рисковите класове активи рязко се сближават, тъй като инвеститорите търсят сигурни убежища“, допълват стратезите на банката.
 
Ускоряването на инфлацията, забавянето на икономическия растеж в Китай и агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв увеличават риска от рецесия в САЩ през 2023 г.
 
Според банката обаче при такъв сценарий цените на петрола ще се понижат. Спадът в икономическата активност обикновено води до по-ниски цени на петрола, тъй като търсенето и потребителските разходи отслабват.
 
През февруари, след началото на войната на Русия в Украйна, петролът от еталонни сортове поскъпна до около 130 долара за барел, но оттогава спадна до 90 долара. През последните няколко месеца инфлацията остана висока, което накара Федералния резерв да продължи процеса на затягане на политиката в опит да овладее растящите цени.
 

istock
istock

„Фундаменталните фактори на петролния пазар отидоха на заден план, отстъпвайки място на силите на по-широкия макроикономически пейзаж и ориентирания към политиката пазар“, заявиха от екипа на Тран.

Стратезите добавиха, че предходното тримесечие „е било сурово напомняне, че невероятно силните и хаотични макроикономически насрещни ветрове могат временно да вземат връх над отделните фундаментални показатели на повечето класове активи, а за насрещните ветрове е вярно обратното“.
 
Спадът на цените на петрола може да облекчи и американците, които са изправени пред скок на цените на бензиностанциите. По данни на Американската автомобилна асоциация (ААА) средната цена на бензина в страната е спаднала от 5 долара за галон през юни до 3,92 долара за галон в сряда, 12 октомври.

Дизелът отново поскъпва по бензиностанциите

Анализаторите на банката очертаха два други икономически сценария, които биха могли да повлияят на цените на петрола през следващата година.
 
При първия сценарий цената на суровия петрол сорт „Брент“ ще се повиши с около 25% до 115-120 долара за барел, ако Русия продължи да намалява износа си на петрол за Европа по ключови тръбопроводи. „Русия губи осезаемо физическо производство, а недостигът на доставки обуславя цялостната атмосфера, като засенчва опасенията за рецесия“, обясняват анализаторите на банката.
 
В случай на сценарий, при който САЩ са изправени пред лека, а не дълбока рецесия, банка RBC очаква цените на петрола да се задържат около сегашното ниво от 90-95 долара за барел.
 

istock
istock

„По-късно през годината Русия ще загуби барели, а световното предлагане ще се свие, но опасенията около търсенето на петрол на фона на забавянето на световната икономическа активност ще превърнат новите рискове в сериозно препятствие“, заявиха стратезите на банката.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg