Киберопасностите изпреварват Covid-19 в класацията за най-големите глобални бизнес рискове, показва проучване на Allianz през 2022 г. според него трите най-големи бизнес риска в световен мащаб са киберзаплахите, прекъсването на бизнеса и природните бедствия.

У нас обаче експертите определят пандемията (38%), прекъсването на бизнес дейността (33%) и макроикономическото развитие на страната (29%) като трите най-големи риска. „За местните фирми здравните проблеми, свързани с Covid-19, продължават да са най-голямата заплаха за бизнеса и работната сила и генерират опасности и смущения във веригите за доставки. Променящата се политическа обстановка, финансовата политика и покачването на цените са също тревожни фактори“, коментира Йоанис Коцианос, Главен изпълнителен директор на Алианц България холдинг.

В глобален мащаб обаче пандемията спада от втора на четвърта позиция, тъй като повечето компании се чувстват подготвени за бъдещи развития. Заплахата от кибератаки с цел получаване на откуп, изтичането на данни или големи прекъсвания на ИТ инфраструктурата притесняват компаниите дори повече от прекъсване на дейностите им, смущенията във веригата за доставки, природните бедствия или Covid-19 – фактори, които засегнаха силно бизнеса през последната година.

Годишното проучване на Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) включва мненията на 2650 експерти от 89 държави и региони, включително изпълнителни директори, мениджъри на риска, брокери и застрахователни експерти. Киберинцидентите оглавяват класацията и са посочени в 44% от отговорите, прекъсването на бизнеса пада до второ място спрямо миналогодишното издание с 42%, а природните бедствия се нареждат на трето място с 25%, спрямо шесто през 2021 г. Разпространението на пандемията пада до четвърта позиция(22%), а изменението на климата се изкачва до най-високото си досега класиране – шесто място (17%).

istock
istock

 „За повечето компании най-голямата заплаха е да не могат да произвеждат своите продукти или да предоставят услугите си. През 2021 г. наблюдавахме безпрецедентни смущения, причинени от различни фактори, а тази година обещава само постепенно облекчаване на ситуацията. Изграждането на устойчивост срещу многото причини за прекъсване на бизнеса все повече се превръща в конкурентно предимство за компаниите." обобщава главният изпълнителен директор на AGCS Йоахим Мюлер.

Хакери пращат заплашителни мейли с искане за откуп

Броят и сложността на кибератаките и киберпрестъпността се увеличават и това е основната причина да са посочени като най-големия риск за глобалния бизнес. Основният двигател е неотдавнашният скок в атаките за откуп, които се потвърждават като най-голямата киберзаплаха за следващата година от анкетираните (57%).

Последните атаки показват тревожни тенденции като тактики на „двойно изнудване“, комбиниращи криптиране на системи с пробиви на данни; използване на уязвимости в софтуера, които потенциално застрашават хиляди компании или засягат инфраструктурни системи. Респондентите признават необходимостта от изграждане на устойчивост и планиране за справяне с потенциални прекъсвания или новите изисквания на регулаторните органи, инвеститори и други заинтересовани страни.

istock
istock

Въпреки че кризата с Covid-19 продължава да засенчва икономическите перспективи в много индустрии, окуражаващо, бизнесите смятат, че са се адаптирали. По-голямата част от анкетираните (80%) смятат, че са адекватни или добре подготвени за бъдещи събития.

Относно риска от природни бедствия и изменението на климата, последните години показаха, че честотата и тежестта на метеорологичните явления се увеличават поради глобалното затопляне. Респондентите на Aлианц Риск Барометър 2022 са най-загрижени за метеорологичните явления свързани с изменението на климата, причиняващи щети на корпоративна собственост (57%), следвани от въздействието върху прекъсването на бизнеса и веригата за доставки (41%).

Недостигът на квалифицирана работна сила е ново попълнение в топ 10 позициите на класацията. Привличането и задържането на служители никога не е било по-голямо предизвикателство, особено за секторите инженерство, строителство, недвижими имоти, обществени услуги и здравеопазване и транспорт.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg