Въпреки че дефицитът ще надхвърля критериите за влизане в еврозоната, България запазва целта да въведе единната валута през 2024 година.

Това става ясно от конвергентната програма за периода 2021-2023 г., гласувана на 5 май от кабинета и публикувана днес на сайта на Министерството на финансите.

С програмата се завишава дефицитът, очакван в края на тази година заради преизчисления на данни.

България може да въведе еврото през 2024 г.

Към края на 2023 година страната ще завърши с дефицит от 3,1 на сто, което надхвърля лимита от три на сто, заложен по Маастрихт, става ясно от конвергентната програма. Тя се изработва всеки април, а разликата между числата в закона за бюджета идва от факта, че се работи по различни методологии – начислена и касова.

Към момента по европейската методология към края на годината дефицитът трябва да е 5,2 на сто, а не 5,6 на сто – както пише в новия документ.

istock
istock

Неофициално експерти обясниха за националното радио, че става дума за техническа корекция, а не за сериозно повишаване на недостига в хазната.

До 30 юни ще е готов план за въвеждане на еврото

Разликата при сметките на начислена основа може да не доведе до необходимост за промени в бюджета на касова основа, смятат експертите.

Става дума за разлика около 700 милиона лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg