Morgan Stanley предупреди инвеститорите, че пандемията на коронавирус съществено влошава световната икономика, съобщава CNBC.

„Глобалната рецесия през 2020 г. вече е основният ни сценарий“, пише в бележка главният икономист на Morgan Stanley Четан Ахия.

„С разпространението на Covid-19 в Европа и САЩ, след като удари Азия, сривовете и дислокациите в икономиката и пазарите ще предизвикат свиване на годишна база още през първата половина на 2020 г.“

Morgan Stanley вярва, че правителството на САЩ предприема „силен отговор на паричната и фискалната политика“, който „ще помогне за възраждане на глобалния растеж“ през третото тримесечие на тази година.
 
Но като цяло Азия заяви, че глобалният икономически растеж ще се забави до 0,9% през тази година, „най-ниският от световната финансова криза“.

istock
istock

Основният сценарий на компанията за глобален растеж е -0,3% през първото тримесечие, -0,6% през второто тримесечие, 1,8% през третото тримесечие и 2,5% през четвъртото тримесечие.
 
„Този път ще бъде по-лошо от глобалната рецесия от 2001 г. Докато политическият отговор ще осигури по-ниска защита, основните щети от въздействието на Covid-19 и по-строгите финансови условия ще доведат до значителен шок за глобалната икономика“, казва Ахия.
 
Новият основен сценарий на Morgan Stanley предполага загуба от 360 милиарда долара от номиналния брутен вътрешен продукт (БВП) в САЩ.

Банките по света с кризисни мерки заради коронавируса

Банката очаква тримесечният БВП на САЩ да се забави и да не се възстанови до първата половина на 2021 г.

По-конкретно, Morgan Stanley изчислява, че американската икономика ще отбележи 1,8% ръст през първото тримесечие на 2020 г., 0,3% през второто тримесечие, 0,2% през третото тримесечие и 0,2% през четвъртото тримесечие.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg