От 70 милиона до 100 милиона души ще изпаднат в крайна бедност заради пандемията от Covid-19.

Това ще е резултатът от най-широкомащабната от всички икономически рецесии след 1870 година, констатира Световната банка в юнския си доклад за глобалните икономически перспективи.

Доходите на глава от населението се очаква да намалеят средно с 3,6 на сто, а свиването на икономиката в глобален план ще е 5,2 на сто - рекорд след Втората световна война, и то ако се реализира най-оптимистичният сценарий за овладяване на пандемията. Сривът обаче може да достигне и 8 процента.

Това все пак е доста под пораженията, нанесени от Голямата депресия в началото на 30-те години на миналия век - 14,5 на сто, както и глобалния спад с 13,8 на сто в първите две години след Втората световна война.

Пандемията ще промени необратимо глобалната икономика

"Това е дълбоко отрезвяваща перспектива, като кризата вероятно ще остави дълготрайни белези и ще доведе до големи глобални предизвикателства", заяви вицепрезидентът на групата на Световната банка за справедлив растеж, финанси и институции Сейла Пазарбазиоглу.

istock
istock

И докато базираният във Вашингтон кредитор за развитие проектира възстановяване към 2021 г., съществува риск втора вълна от избухване на пандемията да подкопае възстановяването и да превърне икономическата криза във финансова, която ще се изрази във „вълна от неизпълнение на финансовите задължения".

Икономистите се надпреварват да измерват въздействието на кризата, която оприличиха на глобална природна катастрофа, но големият размер на въздействието в толкова много сектори и държави затруднява изчисляването и прави прогнозите за всяко възстановяване доста несигурни.


Очаква се сериозен спад в средствата, които пращат мигрантите у дома

Все пак на фона на все още развиващата се пандемия остават някои „изключително високи“ рискове за перспективите, особено ако болестта се задържи или отскочи, което да доведе до налагане на властите на ограничения, които биха могли да направят спада до осем процента.

Прекъсванията в дейността биха отслабили способността на бизнеса да остане в експлоатация и да обслужва дълга си“, предупреждават в доклада.

Това от своя страна би могло да повиши лихвите за кредитополучателите с по-висок риск.

„Тъй като нивата на дълга вече са в исторически максимуми, това може да доведе до каскадни неизпълнения и финансови кризи в много икономики“, се казва в съобщението.

Но дори ако прогнозираното за 2021 г. 4,2 процента глобално възстановяване се реализира, „в много страни дълбоките рецесии, предизвикани от COVID-19, вероятно ще тежат върху потенциалния резултат за години напред“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg