Средните заплати и пенсии в България са се удвоили в последните пет години, но това не е достатъчно, за да компенсира ефектите от натрупаната инфлация, която достига близо 40% за периода юни 2020 – юни 2025.

Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ), коментирани от главния икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов в ефира на NOVA.

По думите му, ръстът на доходите има пряко отражение върху цените на услугите – тъй като по-високото заплащане означава и по-високи разходи за бизнеса, което води до натиск за повишение на крайните цени. В същото време, платежоспособното търсене се увеличава, което също подкрепя покачването на цените в някои сектори.

Депутат: Основни стоки ще бъдат с държавно регулирани цени

Храни, ток и ДДС тласкат цените нагоре

Данните показват, че през последните 12 месеца храните са поскъпнали с 7,5%, а плодовете – с цели 24%. Основни причини за скока са нарасналите разходи за енергия, както и връщането на стандартната ставка на ДДС върху хляба. В сектора на общественото хранене също се наблюдава устойчива тенденция на поскъпване, подпомогната от активния туристически сезон и повишените разходи за труд.

„Инфлацията трябва да се сведе до ниво между 1 и 2%. Ако не се предприемат мерки, ни очаква икономическа стагнация – застой в приходите и печалбите, съкращения и повишаване на безработицата“, предупреди Богданов.

Той подчерта, че различия в потребителските цени се наблюдават дори в страни с дългогодишно членство в еврозоната и че много зависи от структурата на пазара и потребителските навици у нас.

istock
istock

Не всичко поскъпва – при някои храни има спад

По-умерена оценка на ценовата динамика направи председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. Според него няма общо рязко поскъпване на стоки, а картината е разнопосочна.

„Има продукти с почти непроменени цени, а някои дори са поевтинели. Кашкавалът например е поевтинял с 60 стотинки. При основните зеленчуци също има спад, но плодовете поскъпват осезаемо – кайсиите са с 46% над цените от миналата година, а ябълките поскъпнаха заради лошата реколта“, посочи Иванов.

Той допълни, че 2025 г. се оформя като „годината на скъпите плодове“, включително и черешите. В същото време доматите, краставиците и захарта остават с приемливи цени – при захарта дори се отчита понижение с 10% спрямо 2024 г.

„Ключът е в увеличаването на местното производство – както по количество, така и по качество. Това ще позволи да стабилизираме вътрешния пазар и да изнасяме повече“, заключи Иванов.

Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или 
Google News Showcase