338 хил. руснаци имат имоти у нас, което е с 10 на сто повече, отколкото през миналата година, съобщава Prian.ru. 

Сайтът се позовава на информация от посолството на РФ в България. Основен стимул за инвестициите на братушките у нас е близостта на езика и сравнително евтините жилища. 

Според имотния портал средните им цени у нас са 600 долара за кв. м, срещу 1485 долара в Русия.

Според друг сайт OPP Connect очаква се в бъдеще 30-40% повече руски пенсионери да решат да си купят жилище в чужбина, което логично ще увеличи и инвестициите в имоти в България. 

Статистиката сочи, че около 160 000 руснаци на пенсионна възраст живеят почти постоянно зад граница в свои жилища. 

„Все повече руснаци в пенсионна възраст отново започват да харчат пари за имот в чужбина”, смята Деби Гибс от Bower Properties. По думите му те са прекарали живота си в големите, мръсни и шумни градове и сега могат да си позволят лукса да си купят жилище в планината, където има много свеж въздух” 

Според Анна Чебакова Housage руските пенсионери избират страната, където да се преселят, по няколко критерия, като най-важните са удобството за пътуване и възможностите за легализация на престоя. 

„Сред най-популярните за живеене са България и Черна гора”, смята брокерката и добавя, че руснаците в преклонна възраст предпочитат евтини или жилища на средна цена.