10 пъти повече пари за саниране на блокове ще се опита да договори регионалното министерство за следващия програмен период 2014-2020 г.

Страната ни е заложила 650 млн. лв. в новата ОП "Региони в растеж", каза ръководителят на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова на конференцията Buldingreen.

Програмата е изготвена в първоначалния си вид и вече се водят преговори с Брюксел за финансовата рамка. В настоящата ОПРР са предвидени 63 млн. лв. за саниране, като 13 млн. лв. от тях са за отпускане на евтини заеми с лихва между 4,53% и 6,53%.

През следващия програмен период ще бъдат отпускани пари и за конструктивно укрепване на блоковете.

В момента сградите първо се обследват и се отпускат пари само ако са здрави. Заложили сме отново 50% съфинансиране от Брюксел по програмата, но толкова ниско самоучастие от страна на собствениците беше изключение за България през този програмен период, обясни Николова.

Още през този програмен период се очаква да бъде избрана и схема за целево подпомагане на хората в неравностойно социално положение, чиито съседи са решили да санират блока.

Това обясни зам. регионалният министър Добромир Симидчиев, който откри Българската строителна седмица в Интер Експо Център.

Към момента от 169 подадени заявления за саниране на блокове около 100 се бавят заради социално слаби комшии. Обмислят се различни варианти като гаранционен фонд за неплатежоспособни съседи или подпомагане от националния бюджет, обясни Николова.