Над 2800 сгради в столицата могат да се включат в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на разяснителна среща относно програмата в НДК.

„Към момента са сформирани 110 сдружения на граждани, 18 подадени заявления в районите „Изгрев”, „Витоша”, „Слатина”, „Подуяне”, „Искър”, „Кремиковци” и „Люлин”, отчете Фандъкова.

Панелките в страната са над 120 000, в които живеят около 3 млн. души, отбеляза регионалният министър Лиляна Павлова. По предварителни изчисления по държавната програма може да бъдат

санирани между 4000 и 6000 сгради

Националната програма за енергийна ефективност е довела до бум на сдруженията на собствениците и вече има регистрирани 750. 22 са сключените договори досега с българската банка, като до дни се очаква още толкова да подпишат.

Министерството било затрупано и с въпроси дали по програмата за безплатно саниране ще се отпускат пари и за енергоспестяващи печки, телевизори, климатици и вътрешни ремонти. 

„Националната програма не финансира вътрешни ремонти, обзавеждане и оборудване с бяла и черна техника. Не се финансира подмяна на втора употреба асансьори с нови, но ако те са технически изправни, което е задължение на гражданите, може да бъдат направени да са енергийно ефективни”, подчерта Павлова. 

Съоръженията могат да се оборудват с интелигентна система, с която при натискане на бутона да не идват и трите асансьора едновременно, а само един.

Павлова за пореден път разясни, че по програмата за саниране могат да се заменят вертикалните щрангове в сгради с ТЕЦ с хоризонтални. По този начин плащането за парно може да е индивидуално, а сметките да паднат с 30-50%.

Ако собствениците на сгради, които ще се санират по националната програма за енергийна ефективност, откажат да бъде направено укрепване на конструкцията, ще трябва да върнат парите за техническото обследване на блока.

Пари ще се връщат и ако собственик изведнъж се откаже по средата на процедурата. Самите ремонти ще траят от 3 до 6 месеца в зависимост от големината на блока, допълни още Павлова.

И стъклените балкони няма да бъдат бутани, ако отговарят на енергийните мерки. Изключение ще правят тези тераси, които излизат извън габаритите на сградата. Санираните апартаменти, които отговарят на нормите за енергийна ефективност, също няма да се къртят. Те обаче ще бъдат уеднаквени цветово.

Общинските съвети ще решат

кой квартал с какви багри ще е, за да бъдат домовете на хората не само уютни, но и красиви, подчерта Павлова. Тя уточни, че е направена симулация за това с колко ще поскъпне данък сгради за средностатистически 76-квадратен панелен апартамент след санирането. 

„Максималното възможно увеличение е около 1,60 лв. на година за данък сгради и 1,20 лв. повече за такса смет”, обясни тя.