Четири общини са успели да построят социални жилища с европейски средства по оперативната програма за регионите. Видин, Девня, Дупница и София са усвоили близо 14.5 млн. лв. от предишния програмен период за изграждането на четири блока за социално слаби хора.

Схемата бе за близо 15.7 млн. лв. за построяване на жилища за уязвими граждани, като малко под 1 млн. лв. са били пренасочени към други проекти в края на програмния период, за да не бъдат изгубени.

3 от 4 жилища се купуват с ипотека 

 

Цените на жилища "на зелено" вече надхвърлят стойността на готовите 

 

Криза в София за жилища под наем

 

По схемата конкретни бенефициенти бяха и Варна, и Бургас, но заради недоволството на местните хора там, че ще се строят блокове за роми, проектите не бяха реализирани. 

В този програмен период по оперативната програма "Региони в растеж" също са заделени пари за жилища за социално слаби хора.

Според правилата най-малко 5% от парите за интегрирано развитие на общините - общо 1,68 млрд. лв. - трябва да се отделят за тази цел, или около 84 млн. лв. Общините вече започнаха да подписват договорите с регионалното министерство за усвояване на парите. 

Видин, Девня, Дупница и София са построили общо 334 индивидуални социални жилища, в които са настанени 684 души, обясниха от регионалното министерство за "Сега".

Във Варна обаче хората скочиха срещу идеята на кметството да строи социален блок в кв. "Възраждане" с 42 жилища за около 130 души и общината така и не успя да усвои близо 4-те млн. лв., предвидени за него. 

"Община Варна подготви и подаде в срок проектно предложение. Едно от условията бе да се представят доказателства, че е преодоляно негативното отношение към проекта и е осигурена широка обществена подкрепа, предвид заведеното административно дело от страна на инициативен комитет на живеещите във "Възраждане" и район "Младост" срещу проекта. Представители на общината проведоха три срещи с членове на инициативния комитет и много граждани от района. За съжаление не беше постигнато съгласие за изграждането на социалните жилища на посочения терен. Проучена бе и възможността за реализиране на проекта в село Каменар, но и там не бе получена подкрепа от страна на местното население", обясниха от кметството в морската столица. В Бургас хората също скочиха срещу идеята да се строи блок за роми в кв. "Меден рудник". По проект там трябваше да живеят около 150 души. 

Последният подобен случай на напрежение срещу изграждането на подобни жилища бе в столицата, където общината се отказа да строи социален център на мястото на бившите Виетнамски общежития в район "Красна поляна" след протестите на местните жители и страховете им.

Социалният център трябваше да е за 10 млн. лв. От "Московска" 33 заявиха, че това не означава, че се отказват изобщо да кандидатстват по оперативната програма, и ще се търсят други варианти за терен. 

39-те общини вече са започнали да кандидатстват за средствата от новия програмен период. Например Благоевград сключи договор за изграждането на три сгради с 200 жилища за социално слаби и хора от малцинствата. Общата стойност на проекта е 9.5 млн. лв. В Силистра с 1.1 млн. лв. ще се строи блок с 16 жилища за уязвими.