40% от столичаните твърдят, че имат нужда от по-голямо жилище, показва последното проучване на Colliers International.

Голяма част от анкетираните са изкушени от по-ниските цени в момента - близо 45 на сто искат да купят нов дом в следващите 12 месеца. Една пета от запитаните пък заявяват, че смятат да се сдобият с жилище с цел инвестиция.

Според Colliers International най-търсени в столицата са апартаментите с две спални, като 40% от потенциалните купувачи проявяват интерес към подобни жилища. Популярни в момента са новопостроените жилища в затворените комплекси, както и новите жилища в покрайнините на София.

Водещи фактори при избора са кварталът, цената, качеството на строителството, наличието на паркинг, зелените площи в района. Най-голям процент- 31 на сто от хората, биха отделили между 80 и 120 хил. евро, за да се сдобият с дом. Една четвърт са готови да платят между 50 и 80 хил. евро, а 22% - до 50 хил. евро.

Като цяло напоследък се наблюдава раздвижване на пазара на имоти, коментират от бранша. Офертните цени постепенно се доближават до тези, на които реално се сключват сделките. По данни на компанията "Бългериън пропъртис" през миналата година разминаването между двете стойности е било 15%, но от началото на 2012 г. се е свило до 5-10%.

Оживление в строителството у нас показват последните данни на НСИ. Според тях през януари продукцията в сектора е нараснала с 0.2% на годишна база. Със 7.6% се е увеличило инженерното строителство, а това на сгради е паднало с 4.9 на сто. На месечна база строителната продукция се е понижила с 1.8%.

Активност

Ръст от над 950% е отбелязал инвестиционният пазар на бизнес имоти в България през 2011 спрямо 2010 г. Това показва проучване на международната компания Cushman&Wakefield. През миналата година у нас са влезли 198 млн. евро под формата на вложения в офис, търговски или индустриални площи. През 2010 г. тази сума се е равнявала на едва 20 млн.евро, изчисляват анализаторите. Според тях нивата на доходност в страната ни остават без съществени промени. При офис площите те са около 9.5%, при търговските площи - 9%, а при индустриалните площи - 12%.