Към първата седмица на юни 6 града остават без подадени заявления за субсидия от 75% за саниране на жилищни кооперации по проекта „Енергийно обновяване на българските домове“, финансиран от ОП „Регионално развитие“, сочат данни на строителното министерство.

Селищата без искания за евтино обновяване са Велинград, Ловеч, Силистра, Петрич, Търговище и Ямбол, като те са една шеста от 36 общини в страната, където съсобствениците на жилищни многофамилни сгради могат да кандидатстват по проекта.

Най-много са подадените заявления в София - 60, следват Пловдив - 17, Бургас - 15, Благоевград - 14, Варна - 13, Смолян - 12, Хасково - 10.

От подадени 223 заявления в 30 града

125 са одобрени и 16 са отхвърлени

поради недопустимост на сградите.

„В столицата вече има сключени 4 споразумения за финансиране със сдружения на собствениците, като петото се очаква да бъде подписано до дни”, съобщи за Цвета Наньова, ръководител екип на обединение „Обновен дом за София”.

„Последният договор ще е със съсобствениците на неголяма кооперация на ул. „Гладстон” в центъра”, уточни тя.

Според нея след обявяването на по-високата субсидия интересът към проекта за обновяване се засилва, като напоследък вече се появяват и кандидати с по-големи сгради.

„Наскоро  заявление за интерес и подкрепа подадоха живеещите в панелен блок с 53 апартамента в столичния комплекс „Люлин”, уточни Наньова.

По думите й проблем остава неразбирателството между живеещите, но

вече има прояви на солидарност

и съсобствениците се съгласяват да платят сумите на своите по-бедни съседи и по този начин да се осигури обновяването.

„Друг проблем е, че за магазините и офисите в сградите със смесено предназначение не се полага евросубсидия за саниране, защото такива са изискванията на оперативната програма и за тях трябва да се плати пълната цена”, каза още Наньова.

„Това предизвиква неразбирателство сред собствениците на имоти в сградата”, добави тя.

Според нея от следващия програмен период (2014-2020 г.) трябва да се помисли по какъв начин да бъдат решавани подобни спорни въпроси.

Последният подписан договор в София е за обновяване малка сграда с 6 жилища, построена през 1958 г. в кв. „Овча купел”.

Общата прогнозна стойност на инвестицията е 122 937,50 лв. с ДДС, от които собствениците ще платят 29 498,98 лв.

В посочената обща сума са включени всички разходи за извършване на техническо и енергийно обследване, изготвяне на работен проект, оценка за съответствието му, строително-монтажни работи, упражняване на надзор и авторски контрол, разходи за всички необходими документи и въвеждане на сградата в експлоатация.