След поредица съдебни битки, заплахи и арести двугодишният спор на 70 британци, инвестирали в апартаменти в България, приключи с успех за тях, обяви вчера лондонският "Дейли мейл".

Според вестника британските собственици на жилища в ски курорта Банско са доказали максимата, че съединението прави силата. Те вече са получили нотариални актове и достъп до имотите, за които са платили общо 6 млн. лири.

Победата се смята за толкова значима, че най-висшият британски дипломат в България ще присъства на победоносно парти следващия уикенд в комплекса "Четири сезона" в Банско, където са апартаментите, отбелязва още изданието.

Драмата с имотите се разигра в края на 2009 г. и през цялата 2010 г., когато изведнъж се оказа, че поданиците на Нейно величество не могат да влязат в платените апартаменти, защото се е състояло прехвърляне на собствеността на комплекса. Тогава десетина от излъганите пристигнаха в Банско и направиха безуспешен опит да пренощуват в луксозните си жилища. Те обаче предвидливо си бяха довели екип на телевизия ВВС, който засне безумната ситуация. По-късно дори направиха седяща стачка пред домовете си.

Финансовият съветник Пол Хесъл от Хоршам в Западен Съсекс, който два пъти бе арестуван от българската полиция по време на опитите на британците да получат достъп до собствеността си, казва, че според британския консул в София това е първият случай, в който негови сънародници, жертви на имотни измами в България, са се обединили и са спечелили делото си, твърди "Дейли мейл".

Сред купувачите имало мениджър от Нортхемптън, похарчил за апартамент с две спални 80 хил. лири, вдовица от Ингълси, Северен Уелс, купила за 60 хил. евро апартамент с една спалня, и финансов консултант от Холшам, Западен Съсекс, инвестирал близо 200 хил. лири в апартамент. Те купуват имотите, след като са видели реклами за тях в родината си. Някои се решили на тази стъпка, за да идват на ски в Банско, други вложили всичките си спестявания, за да осигурят имот на децата си.