Програмата за безплатно саниране на стари и големи жилищни блокове привлече огромен интерес, но резултатите все още са повече от скромни. Както е известно, правителството е заложило 1 млрд. лева за оздравяването на над 20 000 панелки. 

Но до момента има 1 завършена сграда в Благоевград и към 1400 подписани договора за обновяване - както показва регистърът на Българската банка за развитие (ББР), която осигурява финансовия ресурс. Така излиза, че до момента само около 7% от "избираемите" блокове са стигнали до подписване на договори. 

А останалите 93% или не се интересуват от програмата, или обитателите им не могат да се разберат и да вземат решение за включване. Има и случаи, когато съседите от блока са създали необходимото сдружение и са го регистрирали в общината, но не са подали заявки за финансиране, защото откриват неясноти в документацията. 

Преди две седмици блокът в Кърджали, който първи реши да се включи в програмата, обяви, че се отказва - хората открили, че според документацията, ако в хода на обновяването дори един апартамент откаже достъп на строително-ремонтната бригада договорът за безплатно саниране се разваля и целият блок ще трябва да плати извършените работи. От строителното министерство по този повод коментираха само, че при всеки договор си има рискове и съответно неустойки. 

Последните сдружения, одобрени за саниране по правителствената програма, са в Пловдив, Хасково, Бургас и Плевен. Подадените заявления за финансиране са около 1500. За отпускането на парите за саниране ББР сключва тристранни договори с кметовете, които представляват сдруженията на собствениците, и с областните управители, които слагат подписи като представители на държавата. Договорите са индивидуални за всеки проект. Парите се превеждат по специално разкрити сметки в банката.

ББР вече договори получаването на почти целия ресурс от 1 млрд. лева с финансови институции. За да стане това, Банката получи държавна гаранция, записана в закона за бюджета за тази година. Сградите с одобрени заявления за кандидатстване получават 100% безвъзмездна финансова помощ. 

Сдруженията на собствениците нямат никакви финансови ангажименти или задължения към ББР - тези сдружения ще бъдат създадени единствено за целите на програмата, уверяват от банката.