Българите със свободни пари отново започнаха да търсят начини да си купят луксозен имот, като през миналата година в София са сключени двойно повече сделки в сегмента спрямо 2010 г. Това съобщи вчера Весела Илиева, управител на агенция „Юник естейтс“.

Раздвижването на пазара на скъпи имоти е предизвикано от страха от дълговата криза, въпросителните около бъдещето на еврото, както и спешната нужда от свежи пари от страна на много от продавачите. Допълнителен тласък на сделките са дали и очакванията за по-висока инфлация в Европа. На този фон

купувачите виждат сигурност в инвестицията именно в луксозен имот.

Статистиката на агенцията сочи, че цените на едностайните луксозни жилища и къщите са се понижили с 5% през 2011 г. спрямо 2010 г. При многостайните луксозни жилища обаче намалението на цените достига до 10%.

Наблюдава се тенденция за изравняване на цените на многостайните апартаменти и на къщите. Това е и причината все повече клиенти на агенцията да се ориентират към инвестиция в луксозна къща.

„Продавачите на луксозни имоти у нас обикновено дават много високи офертни цени”, каза още Весела Илиева. „При реално желание от тяхна страна да има сделка те свалят средно около една пета от цената. Обикновено това става след около половин година преговори. През 2010 г. разликата между офертите и цените, на които се е сключвала сделка, е достигнала средно 16%”, уточни тя.

Според нея и през 2012 г.офертните цени ще продължат да падат

заради нереалистичните очаквания на някои от продавачите. През миналата година за 1,3 млн. евро е била продадена къща от 650 квадрата с двор от 3,5 квадрата в полите на Витоша, като първоначално собствениците са искали 2,1 млн. евро.

Хората с пари търсят повече къщи, като едно от основните им изисквания са дворът да е поне 3-4 декара, пътят до имота да е нормален и да може да се ползва безпроблемно и при заснежаване. През зимата огледите на къщи в полите на Витоша стават повече, като така кандидат-купувачите виждат условията около имота.

Повечето сделки за покупка на луксозни имоти се реализират без кредити, защото купувачи са хора с високи финансови възможности. През миналата година купувачи на скъпи жилища и къщи са били само българи. Сред продавачите има и чужденци, които пласират имотите си дори с малка загуба.

В повечето случаи лукс имоти се продават при остра нужда от пари. За това и някои оферти стоят с години в сайтовете на агенциите за недвижими имоти. Една от тях е за лукс къща в Драгалевци с площ от над 1400 квадрата, с 8 дка двор и тенис корт, която се предлага за 7 млн. евро.