Над 800 огледа на жилища са били направени през последната седмица в страната, сочат данните на АДРЕС Недвижими имоти. Пазарът е завладян от усещането за „изтичане” на времето с голямо предлагане и падащи цени. Това предизвиква засилен интерес от купувачите и много от тях бързат да се сдобият с ново жилище преди цените да започнат да се покачват, в резултат на което броят на огледите силно се повиши.

По данни на АДРЕС, огледите в първите два месеца на 2011 година отбелязват ръст от 23% спрямо последните месеци на 2010 г.

„Статистиката сочи, че активните купувачи правят поне по два огледа на седмица, докато през изминалата година те ходеха на 3-4 огледа месечно. Ако миналата година всеки консултант на АДРЕС е реализирал средно по 6 огледа седмично, то сега този брой е нараснал на 7-8. Във Варна пък всеки консултант е направил близо 10 огледа седмично”, разказва Цветелина Тасева, изпълнителен директор на АДРЕС.

Болшинството от продавачите изтълкуваха засиления интерес грешно и след първите увеличени срещи с потенциални купувачи побързаха да вдигнат цените си или да оттеглят имота си от активна продажба в очакване на по-високи цени.

„За съжаление е трудно да убедим собствениците на имоти, че активността се дължи на желанието на хората да не изпуснат последната възможност да направят изгодна сделка, а не на по-добрите финансови възможности или липса на притеснение у купуващите. Напротив, търсенето остава на най-ниските ценови нива, купувачите не са готови да надскочат предварително обявения бюджет и вземат решение бързо само когато офертата е изгодна по цена и отговаря на основни изисквания, предявявани към имота”, обяснява Тасева.

Затова според консултантите покачването на офертните цени ще изиграе лоша шега не само на самите продавачи, но и на пазара като цяло. Наличието на 3-4 потенциални купувача за един имот в рамките на седмица не е знак за покачване на цената, защото над 80% от купувачите проучват, а не купуват. И доказателство за това са данните за реално сключени сделки през седмицата:

- атрактивен двустаен апартамент в столицата се реализира за 49 000 евро само за 2 седмици след 7 огледа;

- след 10 огледа в рамките на 1 месец се продава и тристайно жилище в столичния квартал Павлово за 64 000 евро;

- продажба на боксониера в Люлин в София е реализирана за 19 000 евро с единствения дошъл на оглед кандидат-купувач, след като офертата е стояла на пазара 3 седмици.

Практиката категорично показва, че големият брой огледи не са гаранция за продажба, а единственият реален стимул продължава да е атрактивната цена. Покачването на цената на даден имот е достатъчен мотив за купувачите да потърсят други алтернативи. Тази тенденция се потвърждава и от пазара в морската ни столица. Там имотите с цена под 20 000 евро са престоявали на пазара средно 2 дни и само 1 оглед е бил достатъчен, за да се стигне до сделка. Бързата им реализация през първия месец на 2011 година се дължи на факта, че в момента купувачите разполагат с малко заделени средства в брой и са готови да ги вложат в имот моментално, ако той отговаря на изискванията и очакванията им. По-високите цени обаче са непосилни за тях и нежеланието на продавачите да преговарят блокира сделките.

Статистиката на АДРЕС сочи още, че от началото на годината жилищата престояват на пазара средно по 38 дни, а огледите, направени преди реализирането на сделка, са били средно 7 на имот.

Консултантите съветват, ако продавате имот:

1. Да определите атрактивна цена, базирана на реално сключени сделки за жилища със сходни характеристики;

2. Да се информирате за реалните възможности на потенциалните купувачи, които идват на оглед;

3. Да изисквате вашият консултант да ви информира за продажбите през седмицата, за да имате реална представа за профила на активните купувачи;

4. Задължително да преговаряте, ако има реален интерес, особено когато купувачът разполага с голям процент от сумата в брой.

Ако купувате жилище:

1. Определете бюджета, с който разполагате, и проучете какъв имот бихте могли да закупите за него;

2. Посъветвайте се с кредитен консултант за възможната сума на кредита, на който можете да разчитате;

3. Ако по време на огледа харесате жилището и сте готови да го закупите, предложете цена на продавача;

4. Ако офертата ви бъде отхвърлена, потърсете алтернатива и ако не намирате, се свържете отново с консултанта на продавача – има голяма вероятност предложението ви да бъде прието.

Оферирането е един от методите, по който години наред успешносе работи в САЩ. Пазарът има нужда от известен период, за да регулира и балансира поведението на страните, но когато процедурата стане ежедневие за участниците, сделките се сключват много по-бързо и с по-малко напрежение за страните.