В търсене на купувачи посреднически агенции започнаха да организират еднодневни огледи на предложени за продажба панелни апартаменти, при което евентуалните клиенти дават своите оферти на продавача.

Преди време „ERA България” е успяла да продаде тристайна панелка на свой клиент на много добра за него цена в столичния комплекс „Младост-3”. В момента ремонтираните имоти от сегмента с площ над 80 квадрата в тази част на София вървят между 50 и 60 хил. евро, твърдят от агенцията.

„Огледите на предложените по този начин апартаменти за продажба

се оглеждат от кандидат-клиентите в събота

когато хората са по-свободни”, казва Теодора Димитрова, шеф на „ERA България”.

Според нея подобни търгове защитават интересите и на купувачите. „През миналия месец половината от представените по този начин бяха продадени и това не е учудващо, защото отварянето на един имот и възможността за директни срещи между купувачи и продавачи бързо разсейва съмненията им за това коя е най-изгодната за тях сделка”, добави брокерката.

България е една от петте страни в Европа, които демонстрират осезаемо по-висока активност през настоящата година спрямо 2010-а. Италия, Португалия, Холандия и Румъния са другите 4 държави, чийто пазар е отчел чувствително подобрение.

„От началото на 2011 г. България е сред най-добре възстановяващите се европейски държави, коментира Теодора Димитрова.

Продажбите демонстрират ръст, макар цените да продължават да отчитат слабо нарастване и от началото на годината поевтиняването е 5-6 процента. Много голям спад има при селските имоти и къщите, разположени близо до курортите. Там поради липса на пазара на продавачите ще се наложи да свалят силно цените. В големите градове най-голямо поевтиняване има в периферните квартали с лоши комуникации. Заради ниските оферти обаче към тези райони интересът на купувачите нараства. Все пак не очаквам в близко бъдеще драстични промени на пазара”, допълни Димитрова.

За разлика от България 2011 г.

се очертава слаба за пазарите

в Кипър, Чехия, Гърция, Ирландия. Продажбите в Кипър от началото на годината бяха с 6 на сто по-малко отколкото през предходната година, сочат данните на мрежата ERA. В Гърция има спад в продажбите от 60% в сравнение с пика през 2007 г., като предлагането продължава да се увеличава, търсенето да отслабва и цените да падат.