Сделките на зелено през последните месеци продължават да се увеличават и вече са 15% на сто от всички покупко-продажби на имоти. Това сочи представен вчера анализ на "Адрес недвижими имоти" за първите шест месеца на годината.

Според брокерите това говори за увереността на клиентите по отношение на предлагането на пазара. Много хора след сътресенията в банковия сектор у нас през миналата година и при продължаващите проблеми в Гърция действително приемат инвестицията в имот на зелено за по-ниско рискова от съхранението на парите в банка, обясняват от компанията.

Завръща се и интересът към офертите в центъра на София, където търсенето както за покупка, така и за наем през първото полугодие е било най-голямо. 

"Интересът към центъра се възражда. Купувачи и наематели се стремят към все по-качествени сгради. И друг елитен район - Лозенец, отново е в челната десятка на предпочитаните квартали, докато през миналата година изобщо липсваше. Може да се каже, че наблюдаваме възраждане на елитните имоти", каза шефът на компанията Георги Павлов. 

Причина за повишения интерес към сделките в центъра на столицата според него е стремежът на българите да се сдобият с по-качествени жилища, докато цените им са все още изгодни, а всяка алтернативна инвестиция крие неясни рискове. На втора и трета позиция в предпочитанията за покупка на имот са "Люлин" и "Младост" заради добрата комбинация от цена, комуникативност и метро.

Жилищата, купени за инвестиция, са около 20% от сделките. Цените в големите градове на страната вече започнаха да се покачват - с около 6-7% спрямо година по-рано. 

За по-отчетливи скокове на цените ще може да се говори догодина, когато се очакват нови проекти, смятат от компанията. Покачване на цените на имотите в столицата с около 6% наскоро отчетоха и от компанията "Бългериън пропъртис".