Около 90% от сделките с ваканционни имоти у нас стават в градовете и курортите край морето, като Южното Черноморие е по-предпочитаното, сочи анализ на агенция „Форос”. Най-голямо търсене има за курортите Свети Влас, Поморие, Несебър, Слънчев бряг.

Северната част на крайбрежието ни

засега не е толкова атрактивна,

но и там не липсва търсене, главно във и около курорта Златни пясъци.

Около 20% от търсещите предпочитат големите градове по Черноморието, като Бургас и Варна, пред шумните курортни селища и едва около 10% са клиентите, които търсят да купят жилищен имот в планинските курорти или в по-малки градове и селца.

Сред най-търсените планински курорти са Банско, Боровец, Разлог, Добринище, Пампорово и Чепеларе.

Тенденцията, която наблюдавахме през миналата година за купуване от страна на руски граждани на малки селски къщички в близост до морето с цел живеене, продължава и през тази година.

От такъв тип имот се интересуват предимно възрастни семейства в пенсионна възраст.

На ваканционния ни пазар главни играчи са основно руснаците, като се наблюдава засилено търсене от страна на млади английски семейства с деца и поляци, въпреки че през последните години се бяха отдръпнали от българския пазар.

За имот във ваканционно селище търсещите са склонни да заплатят между 60 000 и 80 000 евро. Интересът е предимно към малки апартаменти с площ до 60 кв.м.

Цените на имотите в черноморските градчета за последните шест месеца намаляват.

Към края на юни те са между 450 и 500 евро на кв.м, докато в края на миналата година бяха достигали 700 евро на кв.м.

Основен проблем, открояващ се на този пазар, е, че чужденците рядко прибягват до използването на консултантска или юридическа помощ при покупката на имот и поради тази причина купеният имот в много случаи е проблемен.

Делът на чужденците, които използват подобни услуги, е все още малък.

Цената остава водеща при покупката на такъв тип имот, както и населеното място, в което се намира той. Клиентите внимателно проучват средата, тъй като повечето търсещи купуват с цел лично ползване, а не за даване под наем или препродажба, както наблюдавахме преди години. Отстоянието от плажната ивица или ски лифтовете не е сред първостепенните критерии за покупка на имот.