Цената на имотите с учредено право на ползване често пъти изглежда толкова изгодна, че е трудно да ги подминем с лека ръка. Частните съдебни изпълнители също продават такива имоти на добри за джоба цени. Но тази инвестиция има и някои недостатъци. Какво е важно да знаем за правото на ползване?

Допустимо е едно лице да е собственик на недвижим имот, а друго лице да е носител на правото на ползване върху имота, посочва брокер Ива Дюлгерова. Имотът може да бъде както жилище, така и земя. Ако говорим за земеделска земя, ползвателят има право да я ползва и може да получава добивите от нея, без обаче да може да я променя съществено.

Правото на ползване обикновено възниква, когато собственикът прехвърли собствеността върху имота на друго лице, но си запази правото да го ползва. Правото на ползване може да бъде учредено и в полза на трето лице от собственика на имота. То може да се учреди възмездно или безвъзмездно.

Собственикът пък получава така наречената „гола собственост“. Макар и собственик, той трябва да се съобразява с правото на ползване на ползвателя, докато то трае. Правото на ползване може да се учреди доживот или за определен период от време. Собственикът може да се разпорежда с имота, може дори да го продаде на трето лице, но новият собственикът също трябва да търпи правото на ползвателя.

Правото на ползване обаче може да се прекрати в предвидените случаи за това в закона. То се погасява, ако не бъде упражнявано в продължение на пет години. Възможно е да бъде прекратено и по съдебен ред по искане на собственика. Това става, ако ползвателят, въпреки отправеното му предупреждение, продължава да си служи с вещта по неправилен начин. Например да я застрашава от разрушаване или значително повреждане, или ако нарушава своите задължения или пък съществено я променя.

Ако има право на ползване върху имота, който сте решили да закупите,най-сигурно е да не го правите, съветва експертът. Но ако сделката е много изгодна за вас и все пак решите да пристъпите към покупка, консултирайте се първо със специалист в областта, за да сведете рисковете до минимум.

Основанията за прекратяване на вещното право на ползване са алтернативно дадени. За да бъде прекратено правото на ползвателя, e необходимо да бъдe установенa по безспорен начин само някоя от предпоставкитеза прекратяването. Освен това трябва да се докаже и, че ползвателят не е преустановил нарушението или не е изпълнил задълженията, произтичащи от правото му на ползване върху имота, въпреки предупреждението на собственика.

От своя страна съществени се явяват задълженията, свързани със заплащане на консумативни разходи за имота, данък за имота, застраховане на имота в полза на собственика и за заплащане на застрахователните премии.

Правото на ползване обаче може да бъде учредено безвъзмездно. Под безвъзмездно следва да се има предвид не само, че ползвателят няма да плаща на собственика цена за ползването на имота. Това означава също, че няма да заплаща и разноските, свързани с ползването на имота. Такива са сметките за ток, вода, топлинна енергия, данъци и други такси. Няма и задължението да застрахова имота и да заплаща застрахователните вноски.

Ако сте твърдо решени да предприемете такава сериозна стъпка като покупката на имот с право на ползване, непременно потърсетесъдействието на специалист в областта – брокер или адвокат. Само така ще получите достатъчно информация, за да прецените всички плюсове и минуси.