Всеки пети кредит, изтеглен за жилище в България, е просрочен над 90 дни или вече е преструктуриран заради финансови затруднения на собственика.

Това показват последните данни на БНБ, според които такива са 21,3% от жилищните кредити, или 9,7 млрд. лв.

На фона на тази цифра 1,3 млрд. лв. не изглеждат толкова впечатляващи, но това всъщност са лошите жилищни кредити, за които не е плащано повече от половин година и които на практика са несъбираеми. А имотите, за които са теглени тези заеми, почти със сигурност потеглят към частните съдебни изпълнители, за да сменят собственика си, а банката да запуши финансовата дупка от кредита.

Затова не е чудно, че броят на публичните разпродажби на жилища от частни съдебни изпълнители се увеличава.

През последните месеци има бум на тези предложения, съдейки по сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители. Жилищните имоти, които се продават, за да се погаси изтегленият за тях кредит, са 3790. Само преди месец на тезгяха имаше 3663 такива имота. А преди 3 години бяха едва 1174.

Северът срещу Юга

Прави впечатление, че има съществена разлика между броя на имотите, които разпродават частни съдебни изпълнители в Северна България и тези в Южна. Съотношението е 2 към 1, като в Северна България се предлагат 1347 такива имота, а в Южна – 2229.

Това не означава, че на юг икономическото положение е по-лошо, а напротив, че икономическата активност там е била по-висока и е довела до теглене на повече кредити, което логично води и до по-голям брой на просрочията. Доказателство за това е и фактът, че в Северна България има общини, в които не се предлага на търг нито един подобен имот - в Габрово и в Ловеч, или те се броят на пръсти. Например в Монтана се предлагат само 7 имота, а в Търговище - 24. В Южна България има само една община, в която няма нито един търг - Смолян.

София води класацията със 706 продавани на търг имота. За сравнение преди три години частни съдебни изпълнители са продавали само 175 жилища, т.е. увеличението им е над 4 пъти и е повече от средното за страната трикратно нарастване.В тази класация столицата е следвана от Бургас с 313 и Русе с 270 жилища, предлагани на търг.

В челната петица влизат още Пловдив с 267 и Добрич с 239 имота, предимно в населени места край морето. Буквално по петите им следва Варна, където са обявени 231 жилища на търг.

Сред обявите на частните съдебни изпълнители в момента най-много са търговете за продажби на къщи - 447. Следват двустайните апартаменти - 430, тристайните - 328 ,и многостайните - 143. Продават се и 120 етажа от къщи и 55 мезонети и тавани.

Най-скъпо и най-евтино

Само допреди месец най-скъпата къща, продавана на търг от частен съдебен изпълнител, гонеше първоначална цена от 4,5 млн. лв. Става въпрос за наскоро реновиран имот от 440 квадратни метра на столичната ул. “Оборище”, чиято цена на квадратен метър бе 10 180 лева. Като имаме предвид, че това беше първото  предлагане на публичен търг и цената би трябвало да е 75% от оценката, значи къщата е струвала 6 млн. лв.

Този имот вече е продаден и според регистъра къщата с най-висока първоначална цена в момента струва “само” 877 500 лв. Двуетажният имот се намира в столичния квартал “Бояна” и е със 130 квадрата площ.

Къща с такава цена обаче е по-скоро изключение. Справката в регистъра показва, че най-често срещаната стойност на къщите е от порядъка на 100-120 хиляди лева. В повечето случаи става дума за новопостроени къщи на два етажа с около 100-150 квадратни метра полезна площ.

На обратния полюс са офертите с начални цени до 10 000 лева, сред които могат да се открият и двустайните жилища. Например такъв апартамент в София от 51 кв. м в “Красна поляна” е с начална цена 3375 лева. Което, разбира се, не означава, че жилището ще бъде продадено за толкова - ако има достатъчно желаещи за наддаване, цената може и да се удвои или дори утрои.

В столицата това е единственият апартамент с първоначална цена под 10 000 лв. за разлика от провинцията, където те преобладават.

Най-много апартаменти в София, продавани от съдебни изпълнители, са от порядъка на 10 до 50 хиляди лева и с квадратура от 60-65 квадрата. Такива са половината от предложенията.

През юни в столицата ще се състоят 192 търга за продажба на двустайни и тристайни жилища. Повечето от тях се намират в отдалечени от центъра жилищни райони като “Люлин”, “Дружба”, “Младост”, “Мусагеница”, но не липсват и няколко предложения за центъра. В никакъв случай обaче не може да се каже, че първоначалните цени на такива имоти са ниски, дори напротив.

Апартамент на улица “Цар Асен” 31 от 136 квадрата например е обявен с първоначална цена от 277 000 лева. Което прави над 2000 лева на квадрат, т.е. по-скъпо от жилищните имоти в тази част на града.

Прави впечатление, че има доста продавани на търг жилища в една и съща сграда, най-често новопостроена. Има и апартаменти, за които е указано, че са на груб строеж. Това показва, че закъсалият с кредита е техният предприемач.

Например в столичния “Люлин” се продават няколко обекта в новопостроена кооперация на 6 етажа на улица “Добри Немиров” 8. На един от тях - гараж от 24 квадрата, първоначалната цена е 9360 лева. Освен за него на 2 юли 2013 г., ще се отворят и офертите за още един обект в същата сграда. Това е ателие от 162 квадрата с първоначална цена 92 700 лева.