Всеки, който не желае да използва парно, няма да плаща за общи части и тръбите, минаващи през дома му. Това е една от законовите промени, предложени депутатите от Патриотичния фронт.

Народните представители разкритикуваха закона за енергетиката и с промените целят нов модел на финансови взаимоотношения между потребителите и Топлофикационните дружества.

Всеки собственик на имот ще има възможност сам да прекрати договора си с топлофикацията, предлагат патриотите.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов цитира текста от закона, касаещ въпроса как се прекратява ползването на услугата и датата, от която става това: „Договорните отношения се прекратяват от момента, в който се спре топлоподаването".

„Според нас текстът е много общ и дава възможност човек, който желае да си изключи парното, да не бъде изключен два, три, пет месеца, две години, тъй като активната страна на действието е топлофикацията. Там умишлено може човекът да бъде оставен да е абонат и датата на изключването да бъде доста отдалечена от датата на подаване на заявлението", каза Симеонов.

Затова законът за енергетиката трябва да се промени и там да се запише, че прекъсването на услугата става да бъде след подаване на заявление от потребителя, но не по-късно от 30 дни.

Според тях подобна поправка е съвсем резонна. Според предложението ако до 30 дни топлофикацията не прекъсне подаването на енергия, то се счита, че услугата е прекъсната.

Предложени са поправки и за допълнителните разпоредби в закона за етажната собственост, за който патриотите смятат, че е направен „изключително угоднически и в услуга на монополистите от топлофикация".