Дори да сте от хората, които при имотна сделка не искат да работят с брокери и агенции и са решени да се справят сами, пак може да ви се наложи да си имате вземане-даване с брокер. Независимо дали купувате или продавате, ако имате достатъчно време и информация, можете да „прескочите“ брокера и сами да намерите това, което търсите.

Проблемът идва, когато другата страна има брокер, който може да поиска комисионна и от вас. Редно ли е да платите? Според някои специалисти този чест въпрос има съвсем прост отговор – след като нямате договорни или устни обвързаности и отношения, не дължите плащания.

Нормалното е този, който има нужда от дадена услуга и я потърси, да си я плати, смята адвокат Милена Миткова. Тоест, ако даден продавач е преценил, че ще ползвапосредник за продажбата си, това си е лично негово решение и същият е приел да плати на посредника си.

По същия начин, ако вие като купувач решите да ползвате брокер, със сигурност няма да плащате и на брокера на продавача, нито пък той на вашия. Тоест, всеки ще плати на този, с когото се е уговорил за такава услуга. Всичко останало са интерпретации на тема „ако мине“. Факт е обаче, че някои брокери често си опитват късмета.

Има и агенции, които предлагат имоти за продажба, но само начастни лица-купувачи, защото уговорката им с продавача е такава – да му намерят клиент, но да си търсят комисионната от купувача.

Ако гледате имот по такава обява, би следвало брокерът да ви уведоми, че ще плащате, ако харесате имота, както и да подпише с вас протокол за оглед и договор. В противен случай не би имал никакво правно основание да претендира плащане от вас в бъдеще време.

Не сте длъжни да плащате на брокера на другата страна, потвърждава брокер Кристина Найденова. Тя обаче съветвада си наемете консултант – друг брокер или адвокат, който да се погрижи сделката да протече безпроблемно. Ако пък брокерът е само един, от даден момент нататък той работи и за двете страни. Затова, ако искате да се погрижи и вашите интереси да са защитени, е по-добре да му платите.

Консултант Антон Илиев подкрепя мнението на останалите експерти. Той допълва, че не сте длъжни да платите на брокера, който продава имота, но ако нямате ваш брокернай-вероятно ще ви се наложи. Това е така, защото тогава брокерът на продавача може да предпочете да продаде имота на друг купувач, който е съгласен да му плати исканата комисионна.

Има и една (за щастие малка) част от агенции за недвижими имоти и брокери, които работят по следниянекоректен начин – в обявите за продажба на имотите пише някое от следните неща: „За директни клиенти на агенцията“; „Само за частни лица“; „За Ч.Л.“

Това означава, че тези хора не желаят да работят с други агенции и държат на всяка цена да получат заплащане и от купувача на имота. Обозначавайки обявите си с подобни словосъчетания, „маркират територията“ с исканията си да получат възнаграждение обезателно и от двете страни по сделката – от продавача, който ги е наел, и от купувача, който ще се появи да купи имота.

Има обаче и много подобни обяви, които са откровено фалшивии те са с цел отново пуснати да привличат купувачи, но когато се обадите този имот ще се окаже, че имотът или днес е капариран или вече е продаден, но пък „съвсем случайно“ ще могат да ви предложат „един друг имот“, който винаги се оказва по-скъп.

Приказки от сорта на: „Собственикът не ми дава комисионна и аз затова искам от вас“ са повече от абсурдни, заявява Илиев. Неговият съвет да не купувате имот без предварително нает от вас опитен брокер.

Ако търсите имот за покупка сами, на вас ще ви бъде поискано да платите комисионна на агенцията, която обслужва собственика на имота. Но ако вие си наемете брокер предварително да обслужва само вашите интереси, то агенцията, която обслужва собственика на имота, ще получи заплащане само от него, но не и от вас.

Вие като купувач, наемайки свой брокер, не дължите заплащане на никой друг брокер или агенция и в същото време можете да разчитате на100% обективност и коректност. Трудно можете да очаквате това от брокер, който обслужва и продавача на имота, и вас едновременно, защото не сте се съобразили да си наемете брокер предварително и да изисквате максимума от него.

Имайте предвид, че ако ходите по огледи сами, е възможно още преди огледа да ви връчат протокол за оглед, в който вие, ако нямате брокер се задължавате да платите комисионна на брокера на продавача при покупка на този имот. Единствената „загуба“от това да наемете брокер е, че ще си спестите обяви от алчни брокери, които на всяка цена искат да получат двойна комисионна и не допускат други брокери и техните клиенти до оглед.

Най-често подобни обяви има в ценовия клас под 40 000 евро, но се случва и при по-скъпи имоти, разкрива консултантът. Ако търсите имот и разполагате с такъв или по-малък бюджет, то процентът на „онези“ обяви е значително по-голям. Имайте предвид, че тези обяви много често са или фалшиви, или с проблемни документи.